facebook

Ruim 9 op de 10 tandartsen tegen zelfstandig borende mondhygiënist

Hans Scholten
2 minuten
Team praktijk tandarts
Ruim 9 op de 10 tandartsen ziet het niet zitten dat mondhygiënisten zonder tussenkomst van een tandarts gaatjes gaan vullen, zoals het ministerie van VWS voorstelt. Dat blijkt uit onderzoek van de KNMT waaraan bijna 2.000 leden van de vereniging meededen.

Minister Bruins van Medische Zorg liet de Tweede Kamer recent weten bij wijze van experiment mondhygiënisten vanaf 2020 een zelfstandige bevoegdheid te willen geven caviteiten te behandelen, röntgenfoto’s te maken en verdoving te geven. Dus zonder opdracht van een tandarts.

Behalve tegen het zonder opdracht van de tandarts boren van gaatjes, zijn tandartsen in meerderheid ook geen voorstander van een mondhygiënist die zelfstandig röntgenfoto’s maakt (64% tegen). Tegen los van de tandarts verdoving geven zijn veel minder bezwaren: 45% staat er positief tegenover, 22% is neutraal.

Momenteel mogen mondhygiënisten de drie genoemde behandelingen alleen in opdracht van een tandarts uitvoeren. Maar hoe vaak gebeurt dat in de praktijk? Er wordt behoorlijk intensief samengewerkt, zo blijkt uit de cijfers: 71% van de tandartsen geeft wel eens een opdracht aan een mondhygiënist een verdoving te geven en 57% om röntgenfoto’s te maken. Het aantal mondhygiënisten dat in opdracht gaatjes boort is daarentegen erg laag, slechts 17%.

Meer dan 85% van de tandartsen werkt nu samen met een of meer mondhygiënisten. En dat tot héél grote tevredenheid: 98% van de respondenten is blij met die samenwerking. In ruim driekwart van de gevallen werken de tandarts en de mondhygiënist onder één dak; bij een kwart is dat niet het geval.

De KNMT is tegenstander van de plannen van de minister, die samenwerking tegengaan en zo versnippering in de mondzorg bevorderen – en daarmee inefficiëntie en ondoelmatigheid. Er komt ook minder focus op preventie doordat mondhygiënisten andere taken krijgen. Voor patiënten ontstaat onduidelijkheid; bij wie moet ik eigenlijk waarvoor zijn en wie coördineert mijn mondzorg? De KNMT stelt dat mondzorg teamwork is dat onder één dak plaatsvindt, net zoals elders in de zorg gestimuleerd wordt. De plannen die nu op tafel liggen druisen daar juist geheel tegen in.

Het bestuur van de KNMT werkt er daarom hard aan de minister en de andere betrokken partijen alsnog te overtuigen de plannen in gunstige zin aan te passen. Dinsdag 20 maart praat de KNMT samen met de ANT en NVM opnieuw met minister Bruins over de plannen. 

De uitkomsten van het onderzoek sterken het bestuur van de vereniging in dat gesprek, en in haar al langer ingenomen standpunt dat de plannen van Bruins zoals ze er nu liggen geen begaanbare weg vormen. Uit het onderzoek blijkt ook een grote actiebereidheid onder tandartsen: 79% van de respondenten wil dat er acties volgen.

Het onderzoek is uitgezet onder 7539 leden van de KNMT. Daarvan deden er 1953 aan mee, onder wie 88% praktiserende tandartsen. De respons komt daarmee op 26%. De peiling is opengesteld van maandag 19 februari tot en met vrijdag 23 februari. 

Bekijk de resultaten van de ledenpeiling naar taakherschikking (pdf)