facebook

Rutger Batenburg: ‘Mijn vak is doelgericht’

Profile picture for user Evert Berkel
Evert
Berkel
2 minuten
Batenburg
MKA-chirurg Rutger Batenburg haalt zijn werkplezier niet alleen uit het geneeskundige aspect van zijn beroep. Ook ondernemen doet hij graag.

Waarom tandheelkunde?

“Op de middelbare school wist ik niet wat ik wilde worden. Tot ik na een beroepskeuzetest een dag met een fysiotherapeut meeliep. ‘Dit is het’, dacht ik. In het tweede jaar kwam ik erachter dat dit toch niet zo was. Huisgenoten studeerden tandheelkunde en dat leek mij ook wel wat. Mijn ouders snapten het, maar ik moest fysiotherapie afmaken. Een domper, maar goed voor mijn karaktervorming. Daarna ben ik doorgegaan met tandheelkunde. Tijdens die studie nam ik waar als fysiotherapeut, zo kon ik hem bekostigen.”

Wat is leuk aan uw vak?

“Het is doelgericht en je ziet gelijk effect van wat je doet. Ook het omgaan met – veelal jonge – patiënten vind ik ontzettend leuk. Verder spreekt de combinatie van operatieve ingrepen met het werken in een ziekenhuisomgeving in ’n breder netwerk me aan.”

En wat is minder leuk?

“Totaalextracties bij mensen die hun gebit niet verzorgen. En er is veel herhaling, en ik ben niet iemand die vijf dagen per week hetzelfde wil doen. Daarom ben ik mijn managementkant verder gaan ontwikkelen, dat vind ik ongelooflijk boeiend. Vanuit de gedachte een makkelijker servicelevel te kunnen bereiken ben ik met mijn maatschap twaalf jaar geleden in Zeeland, waar ik woon en werk, het vak deels buiten het ziekenhuis uit gaan voeren. Wel met het ziekenhuis als achtervang, want er moet een samenwerkingsverband zijn.”

Een tip voor de KNMT?

“Het moet een besluitvaardige groep blijven en niet te log. Daarom denk ik dat de reorganisatie vorig jaar een goede zet is geweest. Verder is het goed om met de tijd mee te gaan en te luisteren naar jonge mensen. Geef studenten en jonge tandartsen het podium!”

Is er meer dan werk?

“Zeker, ik werk momenteel nog maar twee dagen per week als mka-chirurg en besteed de rest van de werkweek aan het landelijk uitbouwen van mka buiten het ziekenhuis. Ik houd erg van mountainbiken, dat doe ik graag in mijn vrije tijd en ik fiets naar mijn werk in Zeeland om voldoende te trainen. In oktober hebben mijn vrouw, vier dochters en ik een fietstocht gedaan rond de Kilimanjaro in Afrika, om geld op te halen voor Amref Flying Doctors. Een fantastische en unieke ervaring.”

En uw eigen gebit?

“Afgezien van een nog zichtbare ligatuur die te lang is blijven zitten mag ik niet klagen.”

Hoe ziet u de toekomst?

“Op termijn hang ik mijn witte jas aan de wilgen, maar nu vind ik het werk als mka-chirurg nog te leuk. Ik ben nu 59, een leeftijd dat ik alleen maar de dingen doe die ik echt leuk vind. Het ondernemen is er daar een van. We hebben in Zeeland en West-Brabant nu zes vestigingen en door het hele land voor vijftien maatschappen een businesscase uitgewerkt. Dat wil ik de komende jaren verder uitbreiden en me daar sterk voor maken.”

Tekst: Laura Jansen; Beeld: Rob ter Bekke

Coverinterview (NT)

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen