facebook

“Samen vormden we een krachtig team”

Profile picture for user 426538
Laura
van
Paesschen
2 minuten
Reza, Max en Fadi
Fadi Mosa (24), Reza Foumani (26) en Max Marselis (24), studenten tandheelkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, onderzochten het effect van sigarettenrook op de groei van twee orale bacteriën. De enige vertegenwoordigers uit het noorden van het land begonnen hun scriptie met een brainstormsessie: uit een aantal ideeën pikten ze een onderwerp. Vervolgens volgde het schrijven van een onderzoeksvoorstel en overleg met begeleiders en laboratorium.
Het onderzoek van Fadi Mosa, Max Marselis, Reza Foumani naar het effect van sigarettenrook op de groei van de orale bacteriën Streptococcus mutans en Strepto-coccus sobrinus is één van de vijf genomineerde inzendingen voor de NT-GSK Bachelorscriptie Award 2019. Het onderzoek is gedaan in Groningen en werd begeleid door Chris van Hoogmoed.

“Kunnen we dit uitvoeren?” was de voornaamste vraag die ze zich stelden. Fadi vertelt dat het lastig was om vanuit het niets een onderzoeksopzet te bedenken. De studenten kozen uiteindelijk voor het effect van sigarettenrook op de groei van de orale bacteriën Streptococcus mutans en Streptococcus sobrinus, omdat wereldwijd nog veel mensen roken. “Het effect in relatie tot parodontitis is bekend, maar we hebben zelf niet gelezen over het effect op cariës”, vervolgt hij. 

Alles voor de wetenschap

Een aantal maanden stonden ze in het lab, waar ze een proefopstelling bouwden en experimenten uitvoerden. Wat daarbij hielp, was dat de studenten naar de opleiding farmacie konden om spullen te lenen. Wat was minder leuk? Reza: “Dat we zeven uur achter elkaar in het lab moesten staan, zodat we elk uur een meting konden doen. En we werkten natuurlijk met sigaretten… Dat hebben we wel een paar keer moeten verantwoorden. Als ik dan na een dag in het lab nog een tentamen had, dachten mijn medestudenten dat ik was begonnen met roken! Alles voor de wetenschap”, lacht hij.

Lees de scriptie van Max, Fadi en Reza

Ieder zijn eigen specialiteit

De samenwerking tussen de heren verliep goed. Alle drie hadden ze hun eigen specialiteit. Zo was Reza goed met statistiek en heeft hij de resultaten verwerkt, Fadi was goed in het vormgeven van de scriptie en het analyseren van de resultaten en Max was van de organisatie: hij hield de planning bij en heeft in het laboratorium de proefopstelling en werkwijze geperfectioneerd. “Dat zorgde ervoor dat we een krachtig team vormden”, blikt Reza terug. Wanneer één van de heren niet beschikbaar was, werd altijd iemand anders bereid gevonden het over te nemen. En, ook niet onbelangrijk: ze waren kritisch naar elkaar. “Op een goede manier natuurlijk. Daardoor gingen we door tot we alle drie tevreden waren.” 

 

 

KNMT-GSK Bachelorscriptie Award

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen