facebook

Sara's blog: Tandarts en persoonlijk leiderschap

Profile picture for user Evert Berkel
Evert
Berkel
4 minuten
Saras blog
Zelfkennis en handelen vanuit je innerlijke kracht zorgt voor ultieme zorgverlening en leiderschap vanuit je hoofd en je hart.

Ik ben uitgenodigd voor een brainstormavond bij de KNMT, van de Communicatieadviesraad. Bij binnenkomst word ik hartelijk ontvangen. Om mij heen kijkend weet ik: dit zijn bijna allemaal collega’s uit het veld. Fijn! Ik weet heel goed waarom ik hier ben, daar heb ik goed over nagedacht. Ik ben hier met een missie: de persoonlijke ontwikkeling en leiderschap van de tandarts zelf moeten beter worden ondersteund. Die boodschap wordt goed ontvangen, ik ervaar veel erkenning.

Als ik bij de KNMT aangeef graag een blog over dit onderwerp te willen schrijven is de reactie: JA. Wat u nu leest, is het eerste resultaat.

Ik werk al jaren als (kinder)tandarts. In die tijd heb ik ups en downs gehad, zowel op persoonlijk vlak als in mijn contacten met patiënten, collega’s en personeel. Het zorgde er mede voor dat mijn interesse in het menselijk gedrag steeds groter werd. Ik liep met vragen rond zoals: waarom doen mensen zoals ze doen? Hoe haal ik meer geluk en voeldoening uit mijn werk en mijn leven? En hoe maak ik de impact die ik wil maken?

Als zorgverlener zijn wij opgeleid om te handelen in het belang van de patiënt. Ons doen en laten is er elke dag op gericht om de beste zorg te verlenen.

Als tandarts zijn we op verschillende dimensies aan het werk, zowel fysiek, mentaal als emotioneel. En als zorg verlenen je missie in het leven is, ben je zelfs ook spiritueel aan het werk.

En als tandarts-ondernemer komen daar de zorgen voor de praktijk en het personeel ook nog bij. Dit is een mooie uitdaging, die wel de nodige leiderschap vereist.

Net als veel collega’s weet ook ik dit uit ervaring.

Ik kan me goed herinneren hoe ik, als net afgestuurde tandarts, worstelde met mijn faalangst. Ik ervoer dagelijks veel stress, probeerde alles onder controle te houden, mijn behandelingen moesten perfect gaan en ik mocht geen fouten maken. Het resultaat was dat ik minder plezier had in mijn werk en uiteindelijk vermoeid naar huis ging.

Ik weet, als moeder en partner, hoe het is als je privé-omstandigheden niet optimaal zijn maar je toch om 08:00 uur helemaal klaar wilt staan voor je eerste patiënt.

Ik weet hoe het is om jezelf als laatste op de prioriteitenlijst te zetten, om iedereen tevreden te houden. De patiënt is koning en alles moet doorgaan.

Ik weet hoe het is als het een uitdaging wordt om een goede balans te creëren: je wilt fit zijn, mooi zijn, een goede partner zijn, een goede ouder zijn en vooral een goede zorgverlener zijn.

Ik weet hoe het is als je niet meer in je kracht staat en daardoor de verbinding met jezelf en de ander verliest waardoor het contact met je patiënten, collega’s en personeel op het werk niet gaat zoals je graag wilt. Ik weet dat ik niet de enige was.

Gelukkig weet ik nu dat dit niet hoeft, dat het anders en beter kan. Om dit te bereiken heb ik hard aan mezelf gewerkt.

Ik had mijzelf als doel gesteld om weer in mijn kracht te staan, de verantwoordelijkheid over mijn eigen leven weer terug te nemen. Ik wilde weer groeien als persoon en ontdekken wat ik echt wil, weten wat mij gelukkig maakt.

Dat lukte omdat ik alles op alles zette om mijn doel te bereiken. Door middel van Neuro Linguistisch Programmeren (NLP) en Systemische Opstelling werk van Bert Hellingen leerde ik van binnen te transformeren. Ik heb inzicht gekregen in mijn zelfbeeld en mijn gedachtenpatronen en sturing ervan.

Ik handel nu vanuit mijn eigen waarden en maak keuzes die zowel goed voor mij als voor mijn patiënt en mijn personeel zijn. Ik heb meer zelfvertrouwen en straal meer vertrouwen uit. Dit heeft enorme invloed op mijn succes en werk. Ik ga weer met energie naar mijn werk en ik kom weer met energie thuis. Dit gun ik iedereen.

Wat begon als een doel is nu mijn passie geworden. Tegenwoordig coach ik mensen om meer geluk en voeldoening uit hun leven en hun werk te halen. Om even een stap terug te nemen en te kijken welke richting ze op willen. Ik help mensen om bewust te worden van zichzelf en het leven te leiden die bij ze past. Mijn intentie is om jullie de komende tijd te inspireren met mijn columns richting meer voldoening en geluk.

Tandheelkunde is een heel mooi, maar intensief vak. Neem ook jezelf mee in die ontwikkeling.

Ik geloof dat we als hardwerkende tandarts ondernemers veel meer erkenning verdienen. Niet alleen van buiten af maar juist van binnenuit. Hoe gaaf zou dat zijn als de tandartsen de gelukkigste zorgverleners van Nederland worden? Een tandarts met gouden handen en een warm en rustig hart.

Sara Setodeh over persoonlijk leiderschap

Elke maand blogt coach en tandarts Sara Setodeh voor het NT over persoonlijk leiderschap. Wil je reageren? Stuur een bericht aan: info@sarasetodeh.nl.

Lees ook Sara's eerdere blogs

Sara's blog

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen