facebook

Taaltoets verplicht voor buitenlandse tandarts

1 minuut
Bijdetandarts
Alle nieuwe buitenlandse tandartsen moeten voordat zij worden ingeschreven in het BIG-register een bewijs van voldoende Nederlandse taalvaardigheid overleggen.

Alle nieuwe buitenlandse tandartsen moeten voordat zij worden ingeschreven in het BIG-register een bewijs van voldoende Nederlandse taalvaardigheid overleggen. Dat heeft minister Edith Schippers (VWS) bekendgemaakt. De KNMT is blij met het besluit waarvoor de vereniging al enige tijd ijverde in Nederland en in Europa.

Om de juiste diagnose te kunnen stellen en om samen met de patiënt te beslissen over de beste behandelopties is goede kennis van de Nederlandse taal noodzakelijk,’ stelt Schippers. ‘Ook in de communicatie met collega’s en andere zorgverleners kan goede taalbeheersing letterlijk van levensbelang zijn.’

Tot nu toe was het vanwege het vrije verkeer van personen en diensten niet mogelijk om de taalbeheersing van zorgverleners uit andere EU-landen te toetsen. Toetsen op taalbeheersing wordt nu mogelijk door een nieuwe Europese richtlijn. Daarin staat dat er eisen aan de taalvaardigheid van zorgverleners uit andere EU-landen kunnen worden gesteld wanneer dat nodig is voor de patiëntveiligheid.

De KNMT is tevreden met de toezegging van de minister. De vereniging gaat zich nu hard maken voor een goed minimaal te toetsen niveau en een goede manier van toetsen.

Lees de Kamerbrief waarin de minister de taaltoets aankondigt

buitenlandse tandartsen
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen