Tandarts is elke week 1,5 uur kwijt aan 'no-show' patiënten

19 mei 2016
Whatsapp

De gemiddelde tandarts heeft elke week 3,6 afspraken waarbij mensen niet komen opdagen. De behandeltijd die tandartsen hiermee verliezen is gemiddeld 1 uur en 25 minuten per week. Dat meldt RTL Nieuws op basis van cijfers van de KNMT.

Bij 26 procent van de tandarts blijft zeker 5 keer per week een patiënt weg. 28 procent heeft daar gemiddeld 2 of 3 keer per week mee te maken. Bij 44 procent komt 1 of 2 keer per week een patiënt niet opdagen. Ruim één op de 10 tandartse zegt meer dan 2 uur per week als verloren tijd te beschouwen. Bij bijna 20 procent gaat het om 1-2 uur.

Om 'no show' te beperken herinneren veel tandartsen hun patiënten aan hun afspraak. 66 procent doet dat via de post, 46 procent per mail. Verder zie je steeds vaker dat tandartsen hun patiënten bellen of sms'en om ze een geheugensteuntje te bieden. Er zijn ook apps die herinneringsmeldingen versturen.

De KNMT adviseert haar leden patiënten die uiterlijk 2 werkdagen van tevoren hun afspraak afzeggen geen kosten in rekening te brengen. Zegt de patiënt een afspraak niet of niet op tijd af, dan kan de tandarts de voor de patiënt gereserveerde tijd geheel of deels in rekening brengen. Hierbij is wel van belang dat de patiënt op de hoogte is van de regel en dat de tijd daadwerkelijk verloren is gegaan.

Lees het bericht bij RTL Nieuws

2 reacties op Tandarts is elke week 1,5 uur kwijt aan 'no-show' patiënten