Tandarts moet regie in de mondzorg houden

Hans Scholten
2 minuten
Team mondzorgpraktijk
Patiënten zijn er niet bij gebaat als mondhygiënisten zelfstandig  gaan boren, verdoven of röntgenfoto’s gaan maken. Dat leidt tot risicovolle situaties voor de patiënt. Bovendien beperkt het de broodnodige aandacht voor het voorkomen van gaatjes en andere problemen in de mond. Ten slotte kan het leiden tot overbehandeling, tot onduidelijkheid over wie wat doet en tot extra kosten.

De minister van VWS heeft per Kamerbrief haar ideeën aan de Tweede Kamer kenbaar gemaakt over het toekennen van extra bevoegdheden aan de mondhygiënist. Ze wil mondhygiënisten zelfstandig laten boren, verdoven en beperkt röntgenfoto's laten maken. Het gaat vooralsnog om een experiment voor de duur van waarschijnlijk 3 tot 5 jaar.Tijdens het experiment wordt bekeken of de taakherschikking leidt tot de beoogde kwaliteitsverbetering in de gezondheidszorg.

Waarnemend voorzitter Hendrike van Drie van de KNMT: 'Wij vinden dat de regie over de mondzorg bij de tandarts moet blijven. Mondhygiënisten moeten zich blijven toeleggen op het voorkomen van problemen in de mond. Juist daar is gezondheidswinst te boeken: bij het voorkomen van gaatjes in plaats van het behandelen ervan.'

Het zelfstandig laten boren door mondhygiënisten kan ook risico’s opleveren, bijvoorbeeld als er bij het boren problemen ontstaan die alleen een tandarts kan oplossen. Daarnaast leidt het verschuiven van taken tot verwarring bij patiënten (‘Bij wie moet ik waarvoor zijn?’), tot dubbele behandelingen en tot extra overdracht en dus bureaucratie.

De KNMT heeft haar opvattingen over taakherschikking kenbaar gemaakt in een position paper over samenwerking in de mondzorg. Het position paper heeft de beroepsvereniging onder andere met het ministerie van VWS en zorgwoordvoerders in de Tweede Kamer gedeeld.