facebook

‘Tandarts voor orthodontie’ al na 1 jaar ingeburgerd

Arjen
van
Driel
2 minuten
Beugel
Een jaar na de komst van de titel ‘tandarts voor orthodontie’ is deze aanduiding behoorlijk ingeburgerd. Namen als beugeltandarts, tandarts-orthodontist of ortholoog lijken te zijn ingeruild voor de nieuwe aanduiding.

Bij de KNMT en de Registratiecommissie TandartsSpecialisten (RTS) komen nauwelijks nog meldingen binnen van onjuist titelgebruik. Ook de Inspectie heeft laten weten tevreden te zijn, zowel over het door het veld genomen intitiatief als de resulaten tot op heden.

Namen van praktijken leveren nog wel eens verwarring op

Waar de aanduiding van de behandelaar nauwelijks meer problemen oplevert, is dat anders voor de naamgeving van praktijken. Hierover krijgen KNMT en Registratiecommissie TandartsSpecialisten nog wel regelmatig meldingen. Voor de KNMT is dit aanleiding binnenkort de betrokken partijen te vragen de gemaakte afspraken aan te scherpen, zodat ook de naamgeving van praktijken geen verwarring bij de patiënt meer oplevert.

Eén heldere naam: tandarts voor orthodontie

De titel ‘tandarts voor orthodontie’ wordt sinds april 2017 gevoerd door tandartsen die zich extra hebben verdiept in beugelbehandelingen. Voorheen voerden zijn verschillende titels, wat regelmatig onduidelijkheid bij patiënten gaf. Door te kiezen voor één heldere naam kunnen die nu duidelijk onderscheid maken tussen deze groep tandartsen en orthodontisten.

De afspraken over de naamgeving zijn gemaakt door de beroepsverenigingen ANT en KNMT, de Nederlandse Vereniging van Orthodontisten (NVvO) en de Vereniging Tandartsen voor Orthodontie (VTvO).

Voorzitter Lotte Veldhuijzen van Zanten van de Nederlandse Vereniging voor Orthodontisten (NVvO) en voorzitter Peter Lamark van de Vereniging Tandartsen voor Orthodontie (VTvO) (voorheen Orthodontische Vereniging van Algemeen Practici OVAP) blikten eerder in het Nederlands Tandartsenblad ook terug op de komst van de titel ‘tandarts voor orthodontie’

orthodontie
tandartsen voor orthodontie
tandartsspecialisten

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen