facebook

Tandartsen steunen met donatie preventie in lagelonenlanden

Profile picture for user Hans Scholten
Hans
Scholten
2 minuten
Overhandiging dhin
Namens de leden van de KNMT heeft voorzitter Wolter Brands vrijdag 28 juni een cheque ter waarde van 18.000 euro overhandigd aan Ineke van Lent, secretaris van Dental Health International Nederland (DHIN). De donatie van de beroepsvereniging van tandartsen komt geheel ten goede aan ‘Brush, Wash and Smile’. Dat is het nieuwe project waarmee DHIN kinderen in lagelonenlanden op school aanleert hun tanden te poetsen en hun handen te wassen.

Tandheelkunde voor kwetsbare groepen

Van Azië tot Afrika, maar ook in landen in Oost-Europa, zorgen de vrijwilligers van DHIN  er al meer dan veertig jaar voor dat er basale mondzorg kan worden verleend. Begonnen met het restaureren en distribueren van overtollige apparaten en instrumentarium faciliteert de nonprofitorganisatie inmiddels tandheelkunde voor kwetsbare doelgroepen in veel bredere zin.

Minder schoolverzuim door mondverzorging en hygiëne

De boodschap van het nieuwe project ‘Brush, Wash and Smile’  is simpel: hoe meer kinderen in lagelonenlanden leren om twee keer per dag hun tanden te poetsen met fluoridetandpasta én na toiletgebruik en voor het koken en eten de handen te wassen, hoe minder kinderen op school uitvallen. Uit onderzoek blijkt dat bij kinderen in lagelonenlanden de helft minder schoolverzuim optreedt als ze hun tanden poetsen en hun handen wassen.

Preventie is de toekomst 

DHIN-secretaris en oud-tandarts Ineke van Lent is blij verrast met de extra gift van de KNMT. “Deze donatie van de tandartsen in Nederland gaat heel goed terecht komen. Preventie is de toekomst, zeker als je bedenkt dat er nog steeds landen zijn waar mensen soms overlijden aan complicaties als gevolg van problemen in de mond. Ik heb het zelf recent nog gezien in Sierra Leone. Ze hebben daar 8 tandartsen op 8 miljoen mensen! Je kunt het je nauwelijks voorstellen maar er zijn nog kinderen die nog nooit een tandenborstel gezien hebben of zeep gebruikt. En daar willen wij wat aan doen met ‘Brush, Wash and Smile’.”

Steun in de rug

KNMT-voorzitter Wolter Brands: “De KNMT draagt DHIN al jaren een warm hart toe, onder andere met een jaarlijkse gift, en weten wat de vrijwilligers kunnen betekenen voor mensen in landen waar de mondzorg minder goed geregeld is dan hier. Met de extra donatie hopen we ook het project ‘Brush, Wash and Smile’ een flinke steun in de rug te geven.”

sponsoring
verenigingszaken

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen