Twaalf regio’s aan de slag met betere mondzorg voor ouderen

Hans Scholten
2 minuten
Bilthoven5 460
Op 1 januari aanstaande gaan 12 nieuwe regio’s van start met het project ‘De mond niet vergeten!’ Daarin werken thuiszorg, huisartsen en mondzorgverleners samen om de mondgezondheid van kwetsbare ouderen te verbeteren.

Maandag 21 november kwamen de nieuwe deelnemers bij elkaar voor een startbijeenkomst. Behalve uitleg over aanpak van het project werd er ook inhoudelijke scholing gegeven. De 12 regio’s worden een jaar gevolgd door een onderzoeker die het effect op de mondgezondheid gaat meten. Dit onderzoek wordt door ZonMW gefinancierd.

Eerder dit jaar startte het project met pilots in Amsterdam (Noord), Rotterdam (Vreewijk) en Hardenberg. Daarin werd bij 192 kwetsbare thuiswonende ouderen de mondgezondheid gescreend. Hierbij werd gekeken of zij problemen in de mond hebben en of zij problemen ondervinden met de eigen gebits- en mondverzorging en het bezoek aan de mondzorgpraktijk.

Claar Wierink: ‘Bij bijna een van de vijf ouderen in deze pilot werden problemen met de mondzelfzorg gezien. Zij hadden hulp nodig bij de dagelijkse mondverzorging. Ruim twee van de vijf hadden klachten waar een mondzorgprofessional bij nodig is; niet goed kunnen kauwen, het niet dragen of loszitten van het kunstgebit en een droge mond waren de belangrijkste klachten. Toch is tandartsbezoek niet vanzelfsprekend; bijna zeven van de tien hadden het tandartsbezoek te lang over geslagen.’ Op basis van de uitkomsten van de pilot is de aanpak van het project aangescherpt; de nieuwe regio’s gaan daarmee nu aan de slag.

‘De mond niet vergeten!’ richt zich op het verbeteren van de mondgezondheid van thuiswonende ouderen. Dat is hard nodig, want op dit moment heeft 80% van de ouderen een matige tot slechte mondgezondheid als zij worden opgenomen in een verpleeghuis. Het project is een initiatief van Stichting Bijzondere Tandheelkunde (SBT), Innovatiekring Dementie (IDé), Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering ter Tandheelkunde (KNMT), Vrije Universiteit (VU) en het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Het fonds SAG (van Zilveren Kruis) subsidieert een deel van het project.