facebook

Tweede Kamerleden: leid meer tandartsen op!

Profile picture for user Evert Berkel
Evert
Berkel
2 minuten
Kamerleden
De woordvoerders Gezondheidzorg van het CDA, de SP, de SGP en DENK zijn voor capaciteitsuitbreiding van de opleiding tot tandarts. Dat zeggen de vier onafhankelijk van elkaar in het Nederlands Tandartsenblad dat 29 juni verschijnt.

Taakherschikking levert niet voldoende capaciteit op

Volgens Joba van den Berg, van regeringspartij CDA, leidt zelfs taakherschikking op korte termijn niet tot voldoende capaciteit om de uitstroom aan tandartsen op te vangen. Zij is er daarom voorstander van meer tandartsen op te leiden.

"Bizar dat elk jaar 300 tandartsen stoppen en er maar 200 worden opgeleid"

Namens oppositiepartij SP stelt Henk van Gerven dat het bizar is dat elk jaar 300 tandartsen stoppen en dat er maar 200 per jaar worden opgeleid. “Je hebt geen wiskundeknobbel nodig om uit te rekenen dat dat tot een tekort leidt en dat de opleidingscapaciteit dus omhoog moet. Minimaal naar 300 plaatsen, maar eigenlijk meer, aldus Van Gerven.

Ook tekort aan mondhygiënisten

Kees van der Staaij (SGP) vindt dat er bij het zoeken naar een oplossing rekening mee moet worden gehouden dat er ook een tekort aan mondhygiënisten is. “De opleidingscapaciteit voor beide beroepsgroepen moet zodanig worden vastgesteld dat het capaciteitsprobleem in de nabije toekomst wordt opgelost.”

Ook Tunahan Kuzu (DENK) is voorstander van uitbreiding.

KNMT voor uitbreiding opleidingscapaciteit

De KNMT heeft altijd gepleit voor uitbreiding van de opleidingscapaciteit. Tijdens gesprekken die voorzitter Wolter Brands persoonlijk met Tweede Kamerleden voert, komt ook steevast de groeiende afhankelijkheid van buitenlandse tandartsen ter sprake.

Het pleidooi van Brands om de opleidingscapaciteit in Nederland te verhogen, wordt door Van den Berg, Van Gerven, Van der Staaij en Kuzu nu overgenomen.

 Lees het hele artikel

tandartsentekort

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen