facebook

Van Loveren: start experimenten met preventie kindergebit

Profile picture for user Karel Gosselink
Karel
Gosselink
1 minuut
Kind
Het is hoog tijd om te experimenteren met een andere vorm van organisatie en financiering van preventie van het kinder- en jeugdgebit. Dat zegt Cor van Loveren, die binnenkort afscheid neemt als hoogleraar Preventieve Tandheelkunde aan ACTA, in het aprilnummer van het Nederlands Tandartsenblad. 

Van Loveren is samen met een groep wetenschappers uit de tandheelkunde bezorgd over de kleine groep kinderen  in Nederland met heel veel cariës, veelal afkomstig uit de groep Nederlanders met een lage sociaaleconomische status (ses).

Om de preventie te verbeteren denkt Van Loveren onder meer aan een experiment met het opnemen, beoordelen en verbeteren van voorlichtingsgesprekken aan kinderen en ouders in de praktijk. Ook zou bij een aantal GGD’en als experiment de tandheelkundig preventief medewerker weer ingevoerd kunnen worden, met mogelijk een wat uitgebreider pakket met preventieve verrichtingen als een fluoride-applicatie.

Verder wijst hij op Scandinavische landen als voorbeeld voor een experiment. Daar wordt de tandheelkundige zorg voor de jeugd centraal gestuurd vanuit de overheid, die kinderen al heel jong oproept om naar de tandarts te gaan. In het hele NT-artikel op www.knmt.nl/nieuws/preventie wordt uitgebreider beschreven hoe preventie van het kindergebit in Zweden, Noorwegen, Denemarken en in Schotland verloopt.

kinderen
preventieve tandheelkunde

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen