VAR vervalt definitief per 1 mei

05 februari 2016

De Eerste Kamer is dinsdag akkoord gegaan met het plan om de VAR te vervangen door de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Dat betekent dat de VAR vervalt en daarmee de daaraan verbonden rechtszekerheid.

De wet DBA gaat in op 1 mei aanstaande. Gedurende de eerste twaalf maanden, dus tot 1 mei 2017, zal een onjuiste toepassing van de wet DBA niet leiden tot boetes.

De wet DBA maakt de opdrachtgever medeverantwoordelijk voor het beoordelen van arbeidsrelaties met zelfstandigen. Door te werken met en conform een goedgekeurde modelovereenkomst wordt de opdrachtgever vrijgesteld van loonheffingen en overige werkgeversverplichtingen.

In de mondzorg wordt veel gewerkt met ZZP’ers en de wet heeft dan ook gevolgen voor veel praktijken. De KNMT organiseert daarom momenteel voorlichtingsbijeenkomsten over de nieuwe wetgeving. De laatste van deze bijeenkomsten is woensdag 10 februari in Nieuwegein maar deze is intussen vol. Daarom wordt gewerkt aan extra mogelijkheden en data waarop KNMT-leden zich over de veranderingen kunnen laten informeren.

Ook online biedt de KNMT hulp: bekijk hier het overzicht 'Van VAR naar modelcontract'

Lees meer over: