facebook

Verbod gezichtsbedekking gaat in per 1 augustus 2019

Arjen
van
Driel
1 minuut
Helmet-zwartwit-motorrijder-728x400
Vanaf 1 augustus 2019 komt er een verbod op het dragen van gezichtsbedekkende kleding in de zorg, het onderwijs, het openbaar vervoer en overheidsgebouwen. Het gaat om bijvoorbeeld een nikaab, boerka, bivakmuts of integraalhelm. Geldt het verbod ook in de mondzorgpraktijk?

Gezichtsbedekkende kleding hindert goede communicatie, daarom een verbod

De overheid vindt dat de gezichtsbedekkende kleding onderlinge communicatie te veel belemmert, waardoor de kwaliteit van zorg onder druk komt te staan. Voor mondzorgpraktijken betekent het dat zowel voor patiënten, bezoekers als mondzorgverleners verboden is om gezichtsbedekkende kleding  binnen de praktijk te dragen. Op straat mag gezichtsbedekkende kleding wel worden gedragen.

Verbod geldt niet als het nodig is om het werk uit te voeren

Het dragen van deze kleding is uiteraard wel toegestaan als dat nodig is om het werk uit te kunnen voeren. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan operatiekleding die ook grotendeels het gezicht bedekt.

Wat u kunt doen: verzoeken om gezichtsbedekking af te doen of om de praktijk te verlaten

Als personen met gezichtsbedekkende kleding de praktijk binnenkomen, kan hen verzocht worden de gezichtsbedekkende kleding af te doen of de mondzorgpraktijk te verlaten. Eventueel kan de politie worden ingeschakeld. Personen kunnen een boete krijgen als de wet wordt overtreden.

Tandarts niet verantwoordelijk voor handhaven

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft eerder aangegeven dat professionals in de zorg niet verantwoordelijk worden gemaakt voor de handhaving van het verbod.

patiënten
patientrelatie
praktijkzaken

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen