facebook

Verdovingsnaald hoofdoorzaak prikongelukken

Profile picture for user Karel Gosselink
Karel
Gosselink
1 minuut
Prikaccident
Ruim 35 procent van de prikaccidenten in de tandartspraktijk gebeurt met een verdovingsnaald. Dit blijkt uit een inventarisatie van het eerste halfjaar van 2017 van VaccinatieZorg, de organisator van KNMT-PrikPunt.

Op de tweede plaats – met ruim 12 procent - staan de curettes en scalers als veroorzakers van prikongelukken. De derde plaats is voor de boor met 8 procent.  Er zijn verschillende oorzaken voor medewerkers in tandartspraktijken voor het oplopen van een prik-, snij-, bijt-, krab- of spatincident, blijkt uit de inventarisatie. In bijna een kwart van de gevallen is recappen de  oorzaak van het incident. Ook gebrek aan concentratie bij het behandelen, reinigen en opruimen is een belangrijke oorzaak. Scherpe oppervlakten die opstaan of uitsteken, worden eveneens vaak als aanleiding voor prik- en snijongelukken gezien. Overigens schrijft het ARBO-besluit voor dat recappen verboden is voor werknemers in de tandartspraktijk. Ook moeten werkgevers volgens het ARBO-besluit veilige naaldsystemen gebruiken als prikaccidenten substantieel voorkomen in de praktijk.

Over KNMT PrikPunt

 

Afbeelding verwijderd.  Dit is een artikel van het Nederlands Tandartsenblad

prikaccidenten

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen