facebook

VGZ trekt aan langste eind in kort geding tegen Straumann

Profile picture for user Evert Berkel
Evert
Berkel
2 minuten
Rechtershamer
In een kort geding dat verzekeraar VGZ tegen implantatenleverancier Straumann had aangespannen, heeft de rechter in het voordeel van VGZ geoordeeld. De inzet van het kort geding was dat Straumann alsnog een leveringsovereenkomst met VGZ zou moeten tekenen. De KNMT vindt het jammer en tegelijk zorgelijk dat de rechter tot deze uitspraak is gekomen.

Straumann deed VGZ in 2018 een aanbod in het kader van een nieuwe inkoopprocedure van de verzekeraar. Het bedrijf trok zijn aanbod in nadat de verwachtingen die het aan de inkoopprocedure meende te kunnen ontlenen, niet bleken uit te komen. VGZ spande  daarop een kort geding aan om Straumann te dwingen de overeenkomst alsnog te ondertekenen.

Vóór 22 mei tekenen

De rechtbank Midden-Nederland heeft nu geoordeeld dat Straumann vóór 22 mei een op de offerte gebaseerde leveringsovereenkomst, inclusief de daarin genoemde prijzen, moet ondertekenen. Ook moet de implantatenleverancier schriftelijk aan al zijn relaties de uitkomst van het kort geding laten weten en daarin expliciet melden dat het bedrijf zich aan de offerte zal houden. Inmiddels heeft Straumann aangegeven zich bij de uitspraak neer te leggen. 

Professionele autonomie genegeerd

De uitspraak impliceert dat VGZ kan doorgaan met haar centrale inkoopbeleid inzake implantaten. Naar de mening van de KNMT negeert VGZ met dit beleid de professionele autonomie van de tandarts om in overleg met de  patiënt een kwalitatief goede  keuze voor een implantaat te maken. Het recht van de patiënt om in alle vrijheid te kiezen voor een implantaat komt met het beleid van VGZ in het gedrang.

Waarom ingegaan op offerteverzoek VGZ?

De KNMT heeft daarom nooit  begrepen waarom een aantal implantaatleveranciers is ingegaan op het offerteverzoek van VGZ. Immers, de NZa heeft – nota bene op verzoek van de zorgverzekeraars zelf – voor implantaten een maximumprijs vastgesteld op basis van een gewogen gemiddelde kostprijs. Hiermee kunnen alle partijen uit het veld goed uit de voeten. In het geval van de tandarts betekent het dat deze de vrije keuze heeft voor het beste implantaat in iedere individuele situatie, zodat de patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Bewuste keuze om geen offerte in te dienen

Dyna, Dentsply Sirona en Nobel Biocare hebben de KNMT laten weten dat zij en nog vele andere implantaatleveranciers bewust géén offerte bij VGZ hebben ingediend. Zij geven daarmee een helder signaal af dat het inkopen van implantaten een zaak is tussen de tandarts/implantoloog en  de implantaatleverancier, zonder tussenkomst van een zorgverzekeraar.

implantaten
implantologie
zorgverzekeraars

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen