facebook

VGZ zet centrale inkoop implantaten door ondanks bezwaren KNMT

Profile picture for user Karel Gosselink
Karel
Gosselink
2 minuten
Implantaat 2
De toezegging van VGZ aan de KNMT om de implantaatprijs  per 1 januari 2019 één op één te vergoeden, blijkt niet te kloppen. Dit volgt uit recente informatie die VGZ onlangs aan de KNMT heeft gestuurd. De KNMT betreurt dit.

Lagere vergoeding door centrale inkoop

VGZ heeft besloten vanaf 2019 haar inkoopbeleid aan te passen met betrekking tot de inkoop van implantaten. Deze worden vanaf volgend jaar gedeeltelijk centraal door VGZ ingekocht. Als gevolg daarvan zijn ook de overeenkomsten met tandarts-implantologen fors aangepast. De vergoeding aan de verzekerde zal in 2019 niet meer het maximum NZa-tarief zijn, maar in veel gevallen de netto-inkoopprijs.

Gemiddelde vergoeding bij ander implantaat

De verzekerde van een niet gecontracteerde zorgverlener, die een implantaatsysteem gebruikt van een niet geselecteerde implantaatleverancier, krijgt het gemiddelde gecontracteerde tarief vergoed. Volgens VGZ is dat bedrag in 2019 € 209,49. De meeste verzekerden hebben een naturapolis en krijgen van dat bedrag slechts 80% vergoed oftewel € 167,60.

Ten onrechte de indruk dat KNMT het eens is met inkoopbeleid

Ten onterechte wordt de indruk gewekt dat de KNMT het eens is met dit inkoopbeleid. Dit blijkt uit het volgende citaat uit een e-mail van VGZ aan tandartsen: “Naar aanleiding van deze bijeenkomst hebben we gesprekken gevoerd met de belangenverenigingen NVOI en KNMT. In deze e-mail vindt u de uitkomsten van deze gesprekken en de aanpassingen die naar aanleiding daarvan worden doorgevoerd in de overeenkomst Implantologie.” De gesprekken en de aanpassingen zijn 2 op zichzelf staande dingen, maar lijken hier aan elkaar gekoppeld.

Individuele tandarts moet zelf beoordelen

De KNMT heeft samen met de NVOI contact gezocht met VGZ, waarna VGZ op enkele punten haar beleid heeft aangepast. Het is geen instemming met het beleid, benadrukt de beroepsorganisatie. Het is aan iedere individuele tandarts om zelf te beoordelen of hij of zij een overeenkomst sluit met VGZ.

KNMT wint juridisch advies in

Op dit moment wint de KNMT juridisch advies in over het inkoopbeleid van VGZ.

Het volledige commentaar van de KNMT op het VGZ inkoopbeleid implantologie 2019 (pdf, inloggen)

 

aanvullende verzekeringen
implantaten
implantologie

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen