facebook

Waarom uw collega's wél een AED hebben

Profile picture for user Evert Berkel
Evert
Berkel
6 minuten
Aed
Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een ingenieus, levensreddend apparaat waarmee het hartritme van iemand met een hartstilstand kan worden hersteld. Hoeveel tandartspraktijken tegenwoordig over zo’n AED beschikken, weet niemand. Zeker is wel dat het aantal toeneemt. Het NT vroeg vier tandartsen waarom er in hun praktijk een AED hangt.

Elke week worden in Nederland 300 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Dat zijn er dus ruim 15.000 per jaar. De gemiddelde leeftijd van de slachtoffers is 66 jaar. De eerste zes minuten na een hartstilstand zijn cruciaal. Als de eerste schok met een defibrillator binnen zes minuten wordt gegeven, geeft dat de beste overlevingskans.

Omdat de aanrijdtijd van een ambulance vaak langer is dan die zes minuten, is de draagbare AED ontwikkeld. Het apparaat checkt of het slachtoffer een hartstilstand heeft. In dat geval geeft het automatisch een schok, of geeft de instructie ertoe.

Overlevingskans verdubbeld

De kans om een hartstilstand te overleven, is volgens de Hartstichting sinds de jaren negentig meer dan verdubbeld, van 9 naar 23 procent. In Nederland zijn naar schatting 100.000 AED’s verkocht. Zo’n 20.000 exemplaren zijn geregistreerd. Dat zouden er volgens de Hartstichting 30.000 moeten worden. Het Rode Kruis houdt een kaart bij waarop de locaties zijn aangegeven.

Volgens de Hartstichting en het Rode Kruis is er een groot gebrek aan defibrillatoren die 24 uur per dag beschikbaar zijn. De meeste apparaten hangen namelijk binnen, bij bedrijven en kantoren die aan het eind van de middag dicht gaan. De beste oplossing om AED’s beter bereikbaar te maken: hang de AED in een kast aan de buitenmuur.

‘Een tandartspraktijk hoort een AED te hebben’

“Het is zo’n simpele investering. Oké, onze AED kostte misschien wel 2.000 euro, want we hebben er een uitgekozen die gesproken instructies geeft. We moeten er af en toe een nieuwe accu indoen en regelmatig een training volgen, zodat we ermee om kunnen gaan. Maar stel dat we daarmee iemands leven kunnen redden? Hoeveel is een mensenleven waard? Het apparaat hangt in de praktijk. Binnen dus. Wij kunnen er alleen zelf bij. Maar we hebben wel een sticker naast onze voordeur die aangeeft dat we een AED in huis hebben. Als het nodig is, kunnen we hem direct gebruiken. Ik denk niet dat iedere privépersoon een AED hoeft te hebben. Maar een tandartsenpraktijk, die hoort er een te hebben. Wij zijn toch vaak met medicamenten en anesthesie bezig. Een bezoek aan de tandarts is voor veel mensen stress-gerelateerd. Ik vind dat een AED erbij hoort!”
Hein Koning, tandarts in Hellendoorn

‘Onze AED is al een paar keer gebruikt’

“Het is niet onze verdienste dat wij al ruim tien jaar een AED aan de buitengevel van onze praktijk hebben hangen. Het was een initiatief van de gemeente Tholen. De gemeente wilde in alle dorpen een AED hebben, omdat het in het buitengebied wel even kan duren voor de ambulance ter plaatse is. In ons geval kan dat wel een half uur duren. Dan hoeft het al niet meer. Vanwege het risico van vandalisme is er eerst overal in de dorpen en op de scholen voorlichting over de AED’s gegeven en waarom ze nodig zijn. Daarna zijn ze overal geplaatst. In de afgelopen tien jaar heb ik nog nooit gehoord dat er een AED kapot was gemaakt of gestolen.

Onze praktijk zit midden in het centrum en de AED dus ook. Hij is ook al een paar keer gebruikt. Niet door ons, maar wel door mensen uit het dorp. Het is dus heel mooi dat het apparaat hier hangt. Wij zorgen ervoor dat het apparaat in de winter niet te koud wordt, want dat is heel slecht voor de accu. We verwarmen het kastje waar het apparaat in hangt. Het verdere onderhoud doet de gemeente. Dat is voor ons dus heel makkelijk. Maar ik moet zeggen, als de gemeente ermee zou stoppen, zouden wij het overnemen. Dan zouden we zelf een AED aanschaffen. Onze medewerkers zijn ook allemaal opgeleid om de AED te gebruiken. Het geeft een stukje extra veiligheid. Ja, ik vind dat elke tandartspraktijk een AED moet hebben. Tegenwoordig zie je er in elke grote supermarkt een hangen, dan kunnen tandartspraktijken toch niet achterblijven?”
Martijn Bomas, tandarts in Sint Philipsland

‘Gelukkig waren we nog op tijd’

“Toevallig hadden we met onze praktijk net de AED-training gevolgd en een AED besteld, toen ik een weekend in Maastricht was en er op de Mariaplaats iemand in elkaar zakte. Aan het plein zat een afdeling van de universiteit, waar een AED hing. Maar de deur was op slot. Ietsje verderop zat een hotel, waar ze ook een AED hadden, maar die wilden ze eigenlijk niet meegeven. Uiteindelijk liep iemand van het hotel zelf maar mee. Dat gedoe om een AED te vinden, gaf wel een soort van paniekgevoel. Je weet dat je maar heel kort de tijd hebt om iemand te redden. Maar gelukkig waren we nog op tijd. Het geluid dat die man na het toedienen van de schok maakte, kan ik me nog steeds herinneren. Z’n hart kwam weer op gang. Het is naar om mee te maken, maar ik was heel blij dat ik net de training had gevolgd en precies wist wat ik moest doen. We hebben later van de familie een bedankbrief en cadeaubon gekregen.

Vlak daarna kregen we dus zelf een AED in onze praktijk. Dat is inmiddels ruim tien jaar geleden. We hebben hem nog nooit gebruikt, maar het is een veilig gevoel dat-ie er is. En we stoppen er op tijd een nieuwe batterij in, want anders heb je er nog niets aan. Alle tandartsen en assistenten in onze praktijk kunnen met de AED omgaan. Kennis die we dus ook buiten de praktijk kunnen gebruiken. Huisartsen en tandartsen hebben op dit punt toch een beetje een voorbeeldfunctie. Als wij als eerstelijnszorgverleners een AED in de praktijk hebben hangen, komen anderen misschien ook op het idee. Scholen, sportverenigingen en supermarkten bijvoorbeeld. We horen wel eens van patiënten dat ze het goed vinden dat wij zo’n apparaat hebben. Hij hangt nu bij ons binnen, maar ik ben aan het kijken of we hem buiten kunnen hangen, zodat anderen er ook gebruik van kunnen maken. Er zijn hier niet direct AED’s in de buurt. Ik moet het er nog met de eigenaar van ons pand over hebben; dat staat op mijn to-do-list.”
Ricardo Chin A Pauw, tandarts in Maarssen

‘Een AED hóórt bij een moderne praktijkvoering’

“Je hebt zoveel spullen in huis, dan is het toch gek als je zo’n basaal levensreddend apparaat mist. Een AED hoort gewoon bij een moderne praktijk. Bij een gezonde bedrijfsvoering zijn de kosten goed te overzien. Zo’n apparaat kost wat bij aanschaf en je moet er geregeld nieuwe batterijen in doen. Bovendien moet iedereen jaarlijks een training volgen om de AED te kunnen gebruiken. Maar dat hebben wij er graag voor over, in onze praktijk vindt iedereen het vanzelfsprekend. Het hoort erbij, net zoals je moet weten wat je moet doen als een patiënt flauwvalt of verstikkingsverschijnselen heeft.

Je wilt gewoon het risico niet lopen dat je zo’n apparaat niet in huis hebt als een patiënt een hartstilstand krijgt. Door de jaarlijkse training weten wij wat we dan moeten doen. Natuurlijk hoop ik dat we de AED nooit nodig hebben, maar we kunnen direct handelen als het nodig is. Onze AED hangt binnen, omdat er tegenover ons een middelbare school zit waar ook een AED aan de muur hangt. We hebben wel een AED-sticker bij de voordeur, zodat mensen weten dat we zo’n apparaat hebben. Een van onze patiënten is cardioloog en die knikte goedkeurend toen hij de sticker zag.”
Sjoerd Van Der Werff, tandarts in Helmond

Een AED voor iedereen

Met ‘AED voor iedereen’ is Crisicom – dienstverlener voor crisismanagement en bedrijfshulpverlening – gestart met een campagne die van Nederland het meest hartveilige land van Europa moet maken. In het kader van deze campagne wordt aan KNMT-leden tegen gereduceerd tarief een pakket aangeboden dat bestaat uit:

  • De AED Lifepak CR2.
  • Lifelink, dat de AED 27/7 monitort.
  • Vier jaar onderhoud, inclusief vervanging van batterij en elektroden na een inzet.
  • Vrij toegankelijke buitenkast met akoestisch alarmsignaal.
  • Verzekering tegen diefstal en vandalisme.
  • Training Reanimatie & AED (facultatief).
  • Inruilvergoeding voor een eventuele eigen AED, bestaande uit twee jaar extra Lifelink onderhoud en monitoring.

De gebruikelijke prijs voor dit pakket is 3.045 euro (excl. btw). De campagneprijs bedraagt 2.435 euro, (excl. btw), KNMT-leden krijgen 90 euro korting en betalen, inclusief verzending, 2.345 euro (excl. btw). Geïnteresseerd? Ga naar de website van Crisicom. Gaat u over tot een bestelling, vermeld dan dat u KNMT-lid bent.

Bekijk of er in uw buurt een geregistreerde AED is 

Tekst: Corien Lambregtse // Beeld: Menno Wittebrood

Bedrijfshulpverlening (BHV)
veiligheid

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen