Wapen u tegen ransomware

25 januari 2017
Waarschuwing

Verschillende tandartsen zijn de afgelopen tijd de dupe geworden van criminele organisaties die röntgenfoto’s en patiëntendossiers gijzelen. Ze doen dat met behulp van zogenaamde ransomware. De praktijk moet vervolgens losgeld betalen om de gegevens terug te krijgen. Wapen u tegen deze vorm van cybercriminaliteit!

Het gijzelen van patiëntenbestanden gebeurt doordat iemand in de praktijk op een verkeerde link klikt, zo heeft de politie aan de KNMT laten weten. Daardoor worden veelal afbeeldingen en documenten gegijzeld door deze te versleutelen; ze zijn daardoor niet meer te openen. Vervolgens vraagt de inbreker om losgeld van 1 of meerdere bitcoins. Wie dat betaalt, krijgt een wachtwoord om de bestanden te ont sleutelen.

De Nederlandse politie heeft de afgelopen periode meerdere gevallen van gijzeling bij tandartsen gezien. Om gijzeling via ransomware te voorkomen adviseert de politie om dagelijks of wekelijks (afhankelijk van de grootte van de praktijk) een back-up te maken van de belangrijke bestanden (of van het complete systeem) en deze te bewaren op een losse externe harde schijf die alleen wordt verbonden met het netwerk op het moment dat er een back-up wordt gemaakt. Op dat moment is de kans op een besmetting via malware of ransomware, met de huidige kennis van zaken, tot een aanvaardbaar niveau gereduceerd. Daarnaast kunt u preventief anti-malware programma's installeren, zoals Malwarebytes.com.

Op het moment dat er een systeem is besmet met ransomware kan de computer of het netwerk terug worden gezet naar fabrieksinstellingen. De tandarts heeft dan in ieder geval de waardevolle röntgen- en klantenbestanden nog in zijn bezit. Uiteraard zijn er nog veel meer andere mogelijkheden om je bestanden, computer of netwerk te beschermen maar dit is relatief de makkelijkste en goedkoopste oplossing met betrekking tot ransomware.

Heeft u te maken met ransomware? Dan is er sprake van een verplicht te melden datalek. En bezoek dan ook de informatie van de Nederlandse politie over gijzelsoftware of www.nomoreransom.org. Op deze website van de politie en antivirusbedrijven vindt u tips en advies. Ook staan er regelmatig sleutels om versleutelde berichten vrij te kunnen krijgen.

Meer weten over ICT en privacy? Kijk op www.knmt.nl/privacy

0 reacties op Wapen u tegen ransomware