Wat vinden tandartsen van tabaksontmoediging?

20 april 2017
Roken

Hoe kijken tandartsen aan tegen tabaksontmoediging bij patiënten? Adviseren ze hun patiënten om te stoppen met roken? Daarnaar doet het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) de komende periode onderzoek.

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) onderzoekt opvattingen en gedrag met betrekking tot tabaksontmoediging onder artsen, waaronder ook tandartsen. De KNMT helpt het LUMC daarbij door 300 willekeurig geselecteerde tandartsen via de email uit te nodigen om deel te nemen aan dit onderzoek.

Waarom dit onderzoek?

Van de volwassen Nederlanders rookt 20% dagelijks. Roken veroorzaakt een slechtere mondgezondheid en ernstige ziektes, waaronder kanker, hart- en vaatziekten en longziekten. Ook is bekend dat roken verband houdt met parodontale klachten. Stoppen met roken zorgt voor grote gezondheidswinst. Dit onderzoek zal meer inzicht geven in de implementatie van tabaksontmoediging in de zorg in Nederland en daarmee richting geven aan toekomstige initiatieven. Zo kan de KNMT bijvoorbeeld beter inspelen op de mening en behoefte van tandartsen rond tabaksontmoedigingsbeleid en  daarin passend ondersteunen.

Lees meer over: roken

0 reacties op Wat vinden tandartsen van tabaksontmoediging?