facebook

“We vullen elkaar goed aan”

Profile picture for user 426538
Laura
van
Paesschen
2 minuten
Silva en Mariam
Silvia Yuniawati (24) en Mariam Tsagikian (23), studenten tandheelkunde aan ACTA , onderzochten voor hun scriptie het effect van propolis op gingivitis en parodontitis. 
Het onderzoek van Silvia Yuniawati en Mariam Tsagikian naar het adjunctieve effect van het gebruik van producten met propolis op plaque en parameters van parodontitis  heeft de derde prijs en de publieksprijs gewonnen van de NT-GSK Bachelorscriptie Award 2019. Het onderzoek is gedaan in Amsterdam en werd begeleid door Dagmar Else Slot en Fridus van der Weijden.

Al vanaf het eerste jaar van hun studie tandheelkunde aan ACTA zijn Silvia en Mariam goed bevriend. Ze hebben al veel samen gedaan in de studie en dat gaat bijna automatisch.  “We vullen elkaar goed aan,” aldus Silvia. Mariam is assertief en punctueel, Silvia is bescheiden en nogal gedetailleerd in haar aanpak. In het derde jaar vroegen ze elkaar om samen de bachelorscriptie te schrijven. 

Literatuurstudie in de vorm van systematic review

Hun scriptie gaat over propolis, een soort bijenwas dat ontstekingsremmend werkt en in de geneeskunde al wordt gebruikt. Mariam gebruikt het zelf als ze een keelontsteking voelt opkomen. Beide studenten waren benieuwd naar de achterliggende werking van propolis en wat voor effect het zou kunnen hebben op gingivitis en parodontitis. Ze kozen voor een literatuurstudie in de vorm van een systematic review. Het onderzoeksproces verliep soepel over het algemeen. “Wij vinden hoogwaardig literatuuronderzoek een belangrijk uitgangspunt voor het nemen van een behandelbeslissing. Om die reden was het schrijven van een dergelijke scriptie een leerzame uitdaging,” aldus Mariam. Uiteindelijk bleek het proces meer tijdrovend te zijn dan verwacht. Al met al hebben ze de conclusie kunnen trekken dat propolis enig effect in de mond heeft, maar dat dit nog niet helemaal vaststaat. Verder onderzoek is hiervoor nodig.

Lees de scriptie van Mariam en Silvia

Onderzoek in de toekomst

Of ze verder willen in het onderzoek? Silvia zeker niet, haar interesses liggen meer in de restauratieve tandheelkunde en de endodontologie en ze ziet hier mogelijkheden voor de toekomst. Mariam is geïnteresseerd in de parodontologie, maar weet nog niet of ze zich hierin wil differentiëren. “Maar naast mijn werk als praktiserend tandarts zou ik wel onderzoek willen doen.” 

 

 

KNMT-GSK Bachelorscriptie Award

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen