facebook

Wilma van Beers: "Ik geniet het meest als ik een nieuwe techniek mag toepassen"

Profile picture for user Evert Berkel
Evert
Berkel
3 minuten
32 elementen
32 elementen, 32 vragen. De geïnterviewde pikt er blind zeven vragen uit en beantwoordt die naar beste eer en geweten. Orthodontist Wilma van Beers kwam tot de volgende keuzes.

8 Waarover maakt u zich zorgen bij uw patiënten?

Ik zie de laatste tijd minder ouders die het belang van mondhygiëne voor hun kinderen goed begrijpen. Ze denken dat het allemaal zo’n vaart niet loopt en besteden te weinig tijd en moeite aan goede begeleiding van de mondgezondheid van hun kinderen.”

10 Welke patiënt vergeet u nooit? "

Dat is twintig jaar geleden, een gehandicapte vrouw van 28, liggend in een rolstoel. Ze kon niet spreken, lopen of eten en werd door haar ouders gebracht. Als ze voedsel in haar mond kreeg, ontstonden er spasmen en beet ze een reepje van haar lip af. Ik heb een lipbumper mogen maken, waarmee ze vanaf dat moment kon eten. Eerst uitgetest met orthodontische bandjes en later heb ik kronen laten maken op de 36 en 46 met buisjes waar de lipbumper in past. Met veel voldoening heb ik de lipbumpers om de paar jaar vervangen. Haar blik van herkenning is voor mij steeds weer onbetaalbaar.”

7 Wanneer bent u op uw best in uw werk?

"Ik geniet het meest als ik een nieuwe techniek mag toepassen of als ik me samen met anderen kan verdiepen in een speciaal onderwerp. Denk bijvoorbeeld aan geprinte beugels en alle nieuwe digitale technieken. Of aan mijn lidmaatschap van de klankbordgroep richtlijnontwikkeling OSAS en van de werkgroep meldcode kindermishandeling. Onlangs maakte ik een reis van 5 weken naar Nieuw-Zeeland. Wat was het weer een feest om te mogen werken op de eerste maandag dat ik terug was!”

12 uw grootste uitdaging is...?

"Steeds weer nieuwe wegen, technieken en aandachtsgebieden vinden om het vak levend te houden en zo de passie voor het werk nooit over te laten gaan. Zo kun je iedere keer weer het vak bekijken vanuit een ander perspectief en dan verveelt het nooit.”

31 Hoe ziet uw leven als orthodontist er over tien jaar uit?

"Haha, dan ben ik 72! Dan hoort mijn rol als orthodontist uitgespeeld te zijn. Ik wil weg zijn voordat ik niet goed genoeg meer ben. Toekomstplannen heb ik genoeg. Onlangs heb ik de opleiding tot mediator afgerond. De vaardigheden die ik daar heb geleerd, kan ik goed gebruiken in ons nieuwe bedrijf SAMen, waarmee ik met Mariska Scheuer problemen in praktijken ga oplossen. Die kunnen van vakinhoudelijke maar ook van organisatorische of personele aard zijn. In het laatste geval speelt er dan nogal eens een conflict, waarbij mediation een oplossing kan bieden.”

21 Wat zou u zijn als u geen tandarts was?

"Musicus. Ik was graag naar het conservatorium gegaan, blokfluit of zang. Maar ja, ik zou nooit goed genoeg geweest zijn voor het grote podium. Politieacademie was ook wel iets geweest. Om dan vanuit een kaderfunctie iets bij te dragen aan een betere maatschappij. Maar ik had ook wel dokter willen worden. Ik zou dan gekozen hebben voor een beschouwend specialisme.”

29 Kunt u zich voorstellen dat u een patiënt zult weigeren?

"Niet snel. Ik heb één keer een vader gezegd dat hij maar beter buiten de praktijk op zijn dochter kon wachten toen hij luid opmerkingen maakte over een patiënt van buitenlandse afkomst. Als ik het gevoel heb dat ik geen goede behandeling kan geven omdat er geen wederzijds respect is, dan bespreek ik met de patiënt dat het in ons beider belang zou zijn als we op zoek gaan naar een andere orthodontist. Vaak blijkt er dan een opening om het probleem uit de wereld te helpen.”

Tekst: Anita Zijlstra // Beeld: Rob ter Bekke

Ook meedoen? Neem dan contact op met nt@knmt.nl.

32 elementen (NT)
orthodontie
orthodontisten
tandartsspecialisten

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen