facebook

Wolter Brands: vertrouwen sleutelwoord in kwaliteitsdiscussie

Profile picture for user Evert Berkel
Evert
Berkel
2 minuten
Normal rk02872 ps wolterbrands
De insteek van de lezing van KNMT-voorzitter Wolter Brands tijdens het Indent-congres ‘De waarde van kwaliteit in de mondzorg’, zou weleens de oplossing voor de huidige discussie rond kwaliteit kunnen zijn. Dat schrijft Indent in haar congresverslag.

Tijdens het congres, op 8 juni, hield Brands de aanwezigen voor dat ‘vertrouwen’ het sleutelwoord in deze discussie is. Volgens hem is veel regelgeving voor de mondzorg momenteel gebaseerd op wantrouwen.

Verkeerd gebruik wordt gestraft

“De Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz), de Algemene verordening gegevensbescherming (AGV) en de Medical Device Regulations (MDR): de regels zijn de laatste tijd erg aangescherpt. Nog een voorbeeld: hoewel de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd aangeeft dat je wel van richtlijnen mag afwijken als je hier een gegronde reden voor hebt, blijkt deze in principe bindend te zijn. Verkeerd gebruik wordt gestraft.”

Hoog vertrouwen consument in tandarts

Deze handelwijze van de overheid komt voort uit wantrouwen, stelde Brands tijdens het congres. Dit terwijl het vertrouwen in de tandarts door consumenten, in tegenstelling tot het vertrouwen dat de consument heeft in de overheid, al jaren erg hoog is. Brands liet zien dat het vertrouwen van consumenten in zorgverzekeraars het laagst is: 30 procent. Ook de overheid scoort met 40 procent niet hoog. Het vertrouwen in de wetenschap daarentegen is 70 procent en in de tandarts zelfs boven de 80 procent, al jaren.

Overheid moet vertrouwensrelatie bevorderen

Brands: “De patiënt vertrouwt de tandarts als zijn adviseur over de kwaliteit van tandheelkundige zorg. De overheid zou dan ook alles moeten doen om die vertrouwensrelatie te bevorderen.” Volgens hem betekent wantrouwen óf een lagere kwaliteit, óf minder tandartsen, omdat buitenlandse tandartsen niet meer in Nederland met al zijn regels willen werken, óf hogere kosten omdat het hele apparaat van toezicht kosten met zich meeneemt. “De overheid bijt zich op een gegeven moment in zijn eigen staart”, concludeerde de KNMT-voorzitter.

Benieuwd naar het hele congresverslag? Lees het op de site van Indent.

 

kwaliteit

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen