facebook

Yvonne Schalk - Van der Weijden: "Bewondering voor collega's die kunnen toveren met composiet"

Profile picture for user Evert Berkel
Evert
Berkel
3 minuten
32 elementen
32 elementen, 32 vragen. De geïnterviewde pikt er blind zeven vragen uit en beantwoordt die naar beste eer en geweten. Yvonne Schalk-van der Weide (53) vanTandartspraktijk Quadratand in Zuidwolde kwam tot de volgende keuzes.

6 Waar kunnen we u ’s nachts voor wakker maken?

“Voor een schaatstocht op natuurijs! Dat is zo iets magnifieks, daar ben ik bijna voor bereid een afspraak met een patiënt af te zeggen. Maar voor de rest moet je me gewoon lekker laten slapen. Vier dagen per week werk ik van 6.30 tot 17.45 uur. En zelfs op mijn vrije dag ben ik vaak nog bezig. Dat heb je nu eenmaal met een eigen bedrijf. Het is een hele uitdaging de juiste balans te vinden tussen werk en privé. Maar het lukt me aardig.”

9 Wie ziet u als uw voorbeeld/ leermeester?

 “Mijn vakgebied kent zo veel kundige mensen! Als ik één iemand noem, zou ik anderen tekort doen. Zo heb ik veel bewondering voor collega’s die werkelijk kunnen toveren met composiet. Ik ben een algemeen practicus en een echt mensen-mens. Wat dat betreft is Erica Terpstra mijn grote voorbeeld: ze is wie ze is, ze doet wat ze doet. Altijd actief, enthousiast en vrolijk.”

12 Wat is de grootste uitdaging in uw werk?

 “Mensen op hun gemak stellen. Hoe banger patiënten zijn, hoe leuker het voor mij is! Dat kost veel tijd, maar dat is het meer dan waard als je uiteindelijk die glimlach ziet, zeker als het gaat 32 elementen, 32 vragen. De geïnterviewde pikt er blind zeven vragen uit en beantwoordt die naar beste eer en geweten. Yvonne Schalk-van der Weide kwam tot de volgende keuzes. TEKST: ANITA ZIJLSTRA // BEELD: ROB TER BEKKE om kinderen. We maken er een spelletje van met grapjes en muziek. Een high five bij binnenkomst, we draaien hun favoriete muziek of maken zelfs na de allerlaatste behandeling een dansje met discobal en al; alles kan hier.”

18 Wat doet u als blijkt dat een patiënt een noodzakelijke behandeling echt niet kan betalen?

“We gaan altijd op zoek naar mogelijkheden om de behandeling toch uit te voeren. Dan heb ik het natuurlijk over de meest noodzakelijke hulp. We zijn met de gemeente in gesprek om mensen die het zich financieel echt niet kunnen permitteren naar de tandarts te gaan gratis te behandelen. Dat kost ons ook weer extra tijd en geld, maar het voelt goed om je maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen.”

25 Waar bent u een ster in?

“Ik ben een doorzetter! Dertien jaar geleden begonnen we hier klein met 2.700 patiënten, nu telt onze praktijk 18 medewerkers en 8.000 patiënten. Dan komt het ook aan op goed aansturen en begeleiden. Daarnaast werk ik nog in een verpleeghuis, ook liefdewerk oud papier, maar het is heel dankbaar. Drenthe vergrijst enorm; die groep vergt speciale aandacht. En die kan ik ook ouderen geven: als ADHD’er praat ik altijd maar door. Maar nooit over de hoofden van patiënten heen, hoor. Altijd tegen ze!”

28 Waarover maakt u zich zorgen bij uw patiënten?

“Ik vind het ronduit zorgelijk dat zorgverzekeraars korten op preventie. In de aanvullende verzekering wordt er nu nog maar 75 procent vergoed en dat is voor veel mensen toch een reden om daar dan maar van af te zien. Een slechte ontwikkeling, want preventie moet beloond worden. Goed poetsen en tandenstoken werpt immers op termijn vruchten af.”

 32 Welke oproep wilt u doen aan de voorzitter van de knmt?

“Het tandartsentekort, de taakherschikking, de in het buitenland gediplomeerde collega’s, het doorschieten van wet- en regelgeving; het zijn allemaal speerpunten van onze beroepsvereniging. Maar ik zou Wolter Brands ook willen vragen zich in Den Haag hard te maken voor het invoeren van een suikertax. Daar geloof ik echt in! Want helaas zie ik nog te veel kinderen met ronduit slechte gebitten…”

Tekst: Anita Zijlstra // Beeld: Rob Ter Bekke

Ook meedoen? Neem dan contact op met nt@knmt.nl.

32 elementen (NT)

Recent nieuws

Coronavirus
79 minuten

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen