Zet uw handtekening tegen antibioticaresistentie

24 februari 2017
Antibioticaresistentie

Onder het motto 'Ook ik zet mij in tegen antibioticaresistentie' roept het ministerie van VWS Nederlandse zorgverleners op om een handtekening te zetten tegen de groei van antibioticaresistentie. De KNMT roept tandartsen op om ook mee te doen.

Via de site www.daarwordtiedereenbetervan.nl/handtekening worden zoveel mogelijk 'bacteriehandtekeningen' verzameld. Op deze site kan iedereen digitaal zijn handtekening zetten, ook via een tablet of smartphone, door de hand letterlijk op het scherm te plaatsen. Deze verschijnt vervolgens op een digitale handtekeningenwand.

Het doel van het meerjarige antibioticaproject van VWS  is om een aantoonbare vertraging van de opkomst en verspreiding van multiresistente bacteriën te realiseren. De nieuwe campagne is hiervan een onderdeel.

De KNMT ondersteunt de campagne van VWS. Tandartsen spelen namelijk een belangrijke rol in het voorkomen van infecties en resistentie. Onder meer door het zorgvuldig naleven van hygiëneregels en zorgvuldig voorschrijven van behandelingen met antibiotica. Tandartsen zijn in Nederland verantwoordelijk voor zo’n 10 procent van alle voorgeschreven antibiotica.

Uit verschillende studies blijkt dat tandartsen nu nog regelmatig ten onrechte antibiotica voorschrijven. Zo schrijft vijftig procent van de tandartsen antibiotica voor bij pulpitis en bij een submuceus abces, terwijl dat niet zo hoort. Het maken van een incisie in het abces is vaak al voldoende.

Lees meer bij het Nt: ‘Antibiotica is geen aspirientje’

 

 

Lees meer over:

3 reacties op Zet uw handtekening tegen antibioticaresistentie