7 tips om de kans op prikaccidenten te verkleinen

Mariska de Beijer
2 minuten
Image
Naald met vloeistof
Wat kan je doen om prikaccidenten te voorkomen? En hoe bereid je je zo goed mogelijk voor op een mogelijk incident? We zetten 7 tips voor je op een rijtje.

Verbod op recappen

Om prikaccidenten te voorkomen, is het voor medewerkers in loondienst verboden om de dop op een injectienaald terug te plaatsen (recappen). Naar de letter van de wet geldt dit verbod niet voor praktijkhouders en zzp’ers. Kies je als praktijkhouder of zzp’er voor het gebruik van reguliere, niet-beveiligde naaldsystemen? Werk dan conform de Handreiking recappen (2018).

Tips om (problemen bij) prikaccidenten te voorkomen

  • Laat je vaccineren tegen hepatitis B en laat controleren of je voldoende antistoffen aanmaakt.
  • Let extra goed op bij acute situaties en hoge werkdruk, probeer rustig en geconcentreerd te blijven werken.
  • Wees voorzichtig met het schoonmaken van scherp instrumentarium. Reinig instrumentarium bij voorkeur machinaal.
  • Draag stevige handschoenen bij het verwerken van gebruikt instrumentarium.
  • Berg naalden na gebruik op in een naaldencontainer en probeer daarbij zo min mogelijk de naald met je hand te verwijderen. 
  • Wees voorzichtig bij het toedienen van een plaatselijke verdoving. Wil je op een later moment bij kunnen verdoven? Leg dan de injectiespuit met naald tijdelijk buiten het werkveld (bij voorkeur in een afgesloten tray met een doorzichtig deksel).
  • Benut de incidentenprocedure om het incident te melden, analyseren en bespreken. Zo kan je met elkaar bespreken of er werkafspraken te maken zijn, die vergelijkbare incidenten in de toekomst kunnen voorkomen.

Toch een prikaccident

Zorg dat je weet wat je moet doen als je te maken krijgt met een prik-, bijt-, snij-, krab- of spataccident. Een accident neemt namelijk vaak angst of paniek met zich mee. Gebruik het stappenplan prikaccidenten en de handige kaart met telefoonnummer van KNMT PrikPunt. Hang de kaart op een centrale plek, zodat je niet hoeft te zoeken als het jou of een collega overkomt. Alle hulpmiddelen om snel en adequaat te kunnen reageren vind je op knmt.nl/prikpunt.