Zorgwebsites vaak slecht toegankelijk voor mensen met beperking

23 januari 2018

Bijna elke tandarts of orthodontist heeft een website met informatie over de praktijk. Kaakchirurgen bieden vaak informatie via de websites van het ziekenhuis waarbinnen ze werken. Zorgwebsites, waaronder websites van tandartsen, blijken niet altijd voor iedereen goed te gebruiken.

Mensen met een beperking ondervinden veel problemen, zo laat onderzoek van Stichting Accessibility zien. Websites zijn op verschillende manieren beter toegankelijk te maken.

KNMT-Praktijkwebsite wordt verbeterd voor bezoekers met een beperking

De KNMT-Praktijkwebsite maakt geen onderdeel uit van de steekproef van het onderzoek. Maar Pharmeon werkt wel continu aan het verbeteren van de  toegankelijkheid voor mensen met een beperking.

Zelf de toegankelijkheid van de website verbeteren

Tandartsen en orthodontisten maken hun website makkelijker toegankelijk met deze aanpassingen:

  • Vermeld belangrijke informatie (bijvoorbeeld contactgegevens of spoeddienst) niet in kleur, goed contrast verhoogt de leesbaarheid.
  • Zorg voor een heldere, consistente opmaakstructuur.
  • Gebruik een alternatieve tekst bij afbeeldingen en logo’s, dit kan voorgelezen worden.
  • Maak koppen (H1, H2, enz.) bij alinea’s.
  • Beschrijf foutmeldingen duidelijk bij (inschrijf)formulieren.

Vraag advies aan uw webbouwer om te zien welke verbeteringen u, soms eenvoudig,  kunt doen of laten doen om uw website beter bruikbaar te maken voor uw bezoekers. Mogelijk bijkomend voordeel: uw site wordt beter gevonden via Google.

3,5 miljoen Nederlanders met een beperking

In Nederland wonen ongeveer 3,5 miljoen mensen met een beperking. Blinden en slechtzienden maken gebruik van voorleessoftware om webteksten te ‘lezen’ en ondertitelde video’s helpen doven en slechthorenden. Voor mensen met een lichamelijke beperking is het gebruik van een muis soms lastig. Zij zijn geholpen met op een website te navigeren via het toetsenbord.

Bekijk het nieuwsbericht over digitale toegankelijkheid van de NOS van 22-01-2018

Lees meer over: KNMT-Praktijkwebsite

0 reacties op Zorgwebsites vaak slecht toegankelijk voor mensen met beperking