Laatste nummer

Nt artikelen

19 november 2018

De zes Tuchtcolleges voor de Gezondheidszorg – vijf regionaal en één centraal – zijn samengesteld uit juristen en beroepsgenoten. Als een tandarts voor een tuchtcollege verschijnt, zijn die beroepsgenoten dus tandartsen. Als het goed is, zijn dat ‘mensen die zelf met hun voeten in de modder staan’. Wat zijn de eisen voor deze functie en hoe transparant is het benoemingsproces?

0 reacties
19 november 2018

Als je net begint met werken, is je pensioen wel bijna het laatste dat je bezighoudt. Onverstandig, menen deskundigen. Die pleiten ervoor tijdig na te denken over het opzij leggen van geld voor later. Helemaal nu de mogelijkheden om een pensioen op te bouwen, de laatste decennia zijn afgenomen.

0 reacties
19 november 2018

Al zappend komt iedere tandarts ze tegen: reclames op televisie waarin tandpasta, mondwater, elektrische borstels en andere mondzorgproducten door collega-tandartsen worden aangeprezen. “Heel irritant, vindt onder meer implantoloog Jack Plooij. “Waarom zou ik die tandpasta aan mijn patiënten adviseren?”

0 reacties
19 november 2018

Honderd jaar geleden stelde Johannes Theodoor de Visser – predikant en de eerste minister van Onderwijs – dat vrouwen fysiek en mentaal ongeschikt zijn voor een lange en zware studie. Een uitspraak die paste in een tijdgeest waarin mannen werkten en vrouwen een baantje hadden – tot ze kinderen kregen en huisvrouw werden.

0 reacties
19 november 2018

Toen Petra Koornstra haar opleiding tot KNO-arts had afgerond, kwam ze er gaandeweg achter dat ze toch wel heel weinig van de mond wist. Dus werd ze – vanzelfsprekend – ook maar tandarts.

0 reacties
19 november 2018

Na het plaatsen van een vulling blijft de patiënt pijn houden. Dit resulteert uiteindelijk in een endo. De patiënt dient een klacht in omdat volgens hem de vulling niet nodig was, en hij bovendien onnodig veel pijn heeft gehad.

19 oktober 2018

Het was een probeersel, de eerste verhalenwedstrijd voor KNMT-leden die de redactie van het NT in juni uitschreef. Geen idee hoeveel leden hun pen vlot genoeg achtten om de handschoen op te nemen en te verhalen over de patiënt die ze nooit zijn vergeten.

0 reacties

Partnernieuws

Bureau Kalker Congres Chirurgie

Zeven sprekers brengen uw kennis over kleine chirurgische ingrepen in de algemene praktijk weer helemaal up-to-date op vrijdag 9 november 2018 in het RAI Congrescentrum in Amsterdam. 

Foundation for Oral Rehabilitation

Ontdek interactieve tools, videomateriaal over boeiende patiëntencases en nog veel meer op het dentale online platform FOR.

 

Adverteren in de media van de KNMT?

Bekijk de mogelijkheden via de mediasheet. 

ITI Congress Benelux Rotterdam March 29-30

The ITI Sections Netherlands and Belgium & Luxembourg would like to extend a very warm invitation to the ITI Congress Benelux that will take place at the De Doelen ICC Rotterdam from March 29-30, 2019.

We welcome you to join us in Rotterdam for what promises to be a stimulating educational weekend.

 

Foundation for Oral Rehabilitation

Ontdek interactieve tools, videomateriaal over boeiende patiëntencases en nog veel meer op het dentale online platform FOR.

Laatste video

Deze inhoud is geblokkeerd door uw cookie voorkeuren.

Bekijk meer video's en abonneer op ons YouTube kanaal om niks te missen

Mis niets met de NT app

Met de NT-app leest u onze digitale uitgaven direct op uw tablet en smartphone. In de app is ook een digitaal archief - vanaf 2013 - beschikbaar.

Daarnaast blijft u gemakkelijk op de hoogte van het laatste nieuws.

Download via de Appstore of Playstore.

Covertandarts Astrid Stijger over paardencoaching

 

Deze inhoud is geblokkeerd door uw cookie voorkeuren.

 

Over het NT - Nederlands tandartsenblad

Het blad en de digitale middelen van het Nederlands tandartsenblad (NT) worden uitgegeven door de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT). De redactie is verantwoordelijk voor de inhoud die wordt gemaakt op basis van journalistieke principes. De redactie legt via de communicatieadviesraad verantwoording af aan de Algemene Vergadering van de KNMT. Het NT publiceert ook kopij waarin niet het officiële bestuursstandpunt van de KNMT wordt weergegeven. 

Tip de redactie

Heeft u een tip voor een verhaal of interessante onderwerpen?

Mail ons op nt@knmt.nl

Contact

Nederlands Tandartsenblad

Postbus 4141
3502 HC Utrecht
www.knmt.nl/nt

Bezoekadres

Orteliuslaan 750

3528 BB Utrecht

T. (030) 607 62 51

F. (030) 607 63 01

E. nt@knmt.nl

De rubriek uitgelezen biedt een selectie van interessante artikelen, boeken of andere uitgaven over de tandheelkunde in het Nederlands Tandartsenblad.

Onderwerpen uit het november nummer van 2018:

Uitgelezen NT 11

 

Tandplak tegengaan

Wat is het effect van een gewone fluoridetandpasta in vergelijking tot een water- of zoutoplossing op het afremming van tandplak? Deze vraag staat centraal in de systematic review Is plaque regrowth inhibited by dentifrice? A systematic review and meta-analyses with trial sequential analysis’

Valkenburg, C, e.a.,International Journal Dental Hygiene,  editie augustus, 2018.

 

Orale manifestatie sikkelcelanemie

Het doel van de studie Enamel defects and tooth eruption disturbances in children with sickle cell anemia is om de prevalentie van ontwikkelingsdefecten van het glazuur en van een vertraagde tanderuptie bij kinderen met sikkelcelanemie te evalueren. Sikkelcelanemie is een erfelijke aandoening waarbij het hemoglobine in het bloed abnormaal is.  

Lopes, C.M., e.a., Brazilian Oral Research, editie augustus, 2018.

 

Parodontale therapie zwangeren

Wat is het effect van niet-chirurgische parodontale therapie bij zwangere en niet-zwangere vrouwen op stressgerelateerde hormonen en cytokineniveaus in de gingivale creviculaire vloeistof? De studie  Effect of non-surgical periodontal therapy on the degree of gingival inflammation and stress markers related to pregnancy probeert hierop een antwoord te vinden.  

Yarkac, F.U., e.a., Journal of Applied Oral Science, editie juli, 2018.

 

Mondgezondheid en harttransplantatie

In de studie Oral health status of adult heart transplant recipients in China; A cross-sectional study is de mondgezondheid van Chinese volwassen die een harttransplantatie hadden ondergaan, onderzocht. Doel was om verbanden te leggen tussen de mondgezondheid en de geschiedenis van de harttransplantatie.

Cao, Y., e.a., Medicine (Baltimore), editie 38, 2018.

 

Oorzaak Orale Lichen Planus (OLP)

De oorzaak van Orale Lichen Planus (OLP) is nog steeds niet volledig opgehelderd. In de systematic review  Cytokines, cortisol, and nitric oxide as salivary biomarkers in oral lichen planus wordt de relatie tussen cytokines, cortisol en stikstofmonoxide in het speeksel van OLP-patiënten nader onder de loep genomen.

Humberto, J.S.M., e.a., Brazilian Oral Research, editie augustus, 2018.