Laatste nummer

Nt artikelen

20 februari 2019

Tandheelkundige zorg verlenen in dorpjes in Nepal. Dat was de stage van Janneke Groot en Ester Brouwer, zesdejaars studenten tandheelkunde in Nijmegen. 

0 reacties
19 februari 2019

Het is inmiddels 17:00u en de werkdag zit erop. Het was een drukke dag, veel pijnklachten tussendoor gehad. Terwijl ik opsta voel ik het goed in mijn rug. Ik besef nu pas dat ik vandaag nauwelijks pauze heb gehad. Na het omkleden zeg ik iedereen gedag en ga in mijn auto zitten. Terwijl ik een muziekje opzet, laat ik de dag de revue passeren of beter gezegd, mijn gedachtes nemen het over.

0 reacties
15 februari 2019

Eindelijk komt de droom van Sepand Manouchehr uit. Na jaren zzp’er te zijn geweest, begint hij zijn eigen praktijk in Lichtenvoorde! En wij volgen hem; tijdens de overname, verbouwing en natuurlijk de opening van de praktijk. Na in de eerste aflevering kennis met hem te hebben gemaakt, vertelt Manouchehr in deel twee over alles wat hij moet regelen, organiseren en wijzigen… en over heuglijk privénieuws.

0 reacties
15 februari 2019

Sinds vorig jaar heeft de KNMT geen afdelingen meer, maar regio’s. Binnen die regio’s worden allerlei activiteiten ontplooid; inhoudelijke maar ook sociale. Voor de KNMT zijn ze een van de middelen om te weten te komen wat er onder de leden leeft.

0 reacties
15 februari 2019

Hoe ziet de mondzorg eruit in 2030? In een serie interviews laat het NT de wetenschappelijke verenigingen hierover aan het woord. Volgens Marieke Schorer-Jensma, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindertandheelkunde (NVvK), blijft het stimuleren van een goede mondgezondheid bij kinderen hard nodig, maar ziet het er daardoor voor het kindergebit wel een stuk beter uit.

0 reacties
15 februari 2019

Het Kwaliteitsinstituut Mondzorg (KIMO) heeft drie jaar na de oprichting drie klinische praktijkrichtlijnen opgeleverd, en de volgende vier zijn zo goed als gereed. KIMO heeft zich gevestigd als instituut, menen betrokkenen, dus is het nu tijd om naar de toekomst te kijken.

0 reacties
15 februari 2019

Dennis Binda heeft een praktijk in Rotterdam. Hij houdt ervan om eigen baas te zijn, het solistische aspect van het beroep tandarts vindt hij wel bij zichzelf passen. Natuurfotografie is zijn grote hobby.

0 reacties

Partnernieuws

X-Guide: de GPS voor uw chirurgie

Voer free-hand chirurgie uit met real-time 3D ondersteuning tijdens het boren en implanteren dankzij
X-Guide!

Empowered by DTX Studio

Anders Medical Factoring breidt haar dienstenpakket uit!

Wij willen zorgverleners en patiënten altijd de beste service bieden en daarom hebben wij naast ons huidige product, Molaar, een nieuw product: Premolaar!

Nieuwsgierig naar onze beide patiëntvriendelijke producten? Een volledig overzicht van Molaar en Premolaar vindt u hier:  Dienstenpakket Anders Medical Factoring.

Wij hopen u en andere zorgverleners met de uitbreiding van ons dienstenpakket in de toekomst nog beter te servicen!

 

Bureau Kalker Congres Chirurgie

Zeven sprekers brengen uw kennis over kleine chirurgische ingrepen in de algemene praktijk weer helemaal up-to-date op vrijdag 9 november 2018 in het RAI Congrescentrum in Amsterdam. 

Uitspraak Autoriteit Persoonsgegevens in lijn met werkwijze Anders Medical Factoring

Gezondheidsgegevens van patiënten mogen aan factoringbedrijven worden verstrekt, zonder expliciete toestemming van de patiënt.
Dat heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) laten weten aan de KNMT die hierover vragen aan de AP had gesteld.

Op 25 mei 2018 ging de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in.
De AVG leidde bij o.a. factoringmaatschappijen tot een verschil in interpretatie.
Het grootste verschil in opvatting was: is er wel of geen toestemming van de patiënt nodig als een zorgverlener gezondheidsgegevens van patiënten overdraagt aan een factoringmaatschappij?

Om het interpretatieverschil op te helderen, legde de KNMT de kwestie dus voor aan de Autoriteit Persoonsgegevens.

De uitspraak van de AP is in lijn met de werkwijze die Anders Medical Factoring sinds jaar en dag hanteert. Zij stelt namelijk dat gezondheidsgegevens die nodig zijn om aan een patiënt verleende zorg in rekening te brengen, aan factoringbedrijven mag worden verstrekt. Uitdrukkelijke toestemming van de patiënt is hiervoor niet vereist. Anders Medical Factoring is uiteraard blij dat de uitspraak in lijn ligt met de werkwijze die zij altijd al hanteert.

Nobel Biocare Global Symposium Madrid 2019

Nobel Biocare brengt zijn baanbrekende innovaties naar dental professionals wereldwijd met 3 Global Symposia: ‘Madrid 2019, Las Vegas 2020 en Tokio 2021’.

Ontdek als eerste onze nieuwe oplossingen die worden onthuld in Madrid en wordt één van de game changers in de implantologie van de toekomst.

Laatste video

Deze inhoud is geblokkeerd door uw cookie voorkeuren.

Bekijk meer video's en abonneer op ons YouTube kanaal om niks te missen

Mis niets met de NT app

Wilt u het NT direct op uw tablet en smartphone lezen? Download dan de KNMT-app.

Daarnaast blijft u gemakkelijk op de hoogte van het laatste nieuws.

Download via de App Store of Google Play: 

Covertandarts Astrid Stijger over paardencoaching

Over het NT - Nederlands Tandartsenblad

Het Nederlands Tandartsenblad (NT) is het vakblad voor de tandarts. Het NT is een uitgave van de KNMT. KNMT-leden ontvangen 11 keer per jaar het NT thuis. De redactie is verantwoordelijk voor de inhoud die wordt gemaakt op basis van journalistieke principes. De redactie, onderdeel van de afdeling Communicatie van de KNMT, wordt bijgestaan door een communicatieadviesraad met tandartsen en tandarts-specialisten.  

Contact met de redactie

Heeft u een tip voor een verhaal of interessante onderwerpen? Wilt u reageren op de inhoud van het NT?

Mail ons op nt@knmt.nl of bel met Evert Berkel, bladmanager: tel. 030 607 6251.

Post kunt u sturen aan:

Nederlands Tandartsenblad
t.a.v. Evert Berkel, bladmanager
Postbus 4141
3502 HC Utrecht

Abonneren

Bent u geen KNMT-lid maar wilt u toch het NT ontvangen? Abonneer u dan! Een abonnement kost € 132,50 per jaar; mondhygiënisten en tandartsassistenten krijgen 50% korting. Voor vragen over of het afsluiten van een abonnement kunt u contact opnemen met ledenadministratie@knmt.nl of tel. 030 - 607 6256.

 

 

De rubriek uitgelezen biedt een selectie van interessante artikelen, boeken of andere uitgaven over de tandheelkunde in het Nederlands Tandartsenblad.

Cariogeniteit moedermelk

Is moedermelk cariogener dan melk van runderen? Onder meer deze vraag wordt onderzocht in het artikel over het onderzoek The role of human milk and sucrose on cariogenicity of microcosm biofilms.

Signori, C., e.a., Brazilian Oral Research, oktober 2018

 

Mondgezondheid en depressie

Depressie komt bij ouderen geregeld voor. Het kan de mondgezondheid negatief beïnvloeden en leiden tot een verhoogd risico op tandcariës en parodontale aandoeningen. In het artikel Oral health condition and occurrence of depression in the elderly wordt dit verband beschreven.

Skośkiewicz-Malinowska, K., e.a., Medicine (Baltimore), 2018, editie 41

 

ADHD en mondgezondheid

Hoe is het gesteld met de mondgezondheid en tandheelkundige angst van een groep Turkse kinderen met Attention-Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD)? Hierover gaat het artikel Oral health status and its relation with medication and dental fear in children with ADHD.

Pinar-Erdem, A., e.a., Nigerian Journal of  Clinical Practice, 2018, editie 9

 

Parodontitis bij zwangeren

In het artikel Effect of non-surgical periodontal therapy on the degree of gingival inflammation and stress markers related to pregnancy wordt de impact van niet-chirurgische parodontale therapie bij zwangere en niet-zwangere vrouwen onderzocht.

Yarkac, F.U., e.a., Journal of Applied Oral Science, 2018, juli-editie

 

Diabetes en parodontitis

Er is een significante associatie tussen parodontitis, cardiovasculair risico en glycemische niveaus bij diabetes type 2 patiënten. Dit blijkt uit de resultaten van de studie Are cardiovascular risk parameters and glycemic levels associated with periodontitis in type 2 diabetes patients? A clinical study.

Dhir, S, ; e.a., Indian Heart Journal, 2018, editie 3