Laatste nummer

6
6, 2018

Nt artikelen

09 augustus 2018

8 Augustus 2018,
Als decaan van de grootste academische opleiding Tandheelkunde in Nederland informeer ik u dat ik de leden van de Eerste en Tweede Kamer der Staten Generaal heden per brief heb verzocht het ontwerpbesluit ‘Tijdelijk besluit zelfstandige bevoegdheid geregistreerd-mondhygiënist, dat hen is toegezonden op 6 juli jl. en waarover zij zich kunnen uitspreken alvorens dit de vaststellingsprocedure ingaat in behandeling te nemen. In de bijlage vindt u mijn onderbouwing voor de aanbeveling om de kamer te verzoeken dit besluit op te schorten.

Met vriendelijke groet,

Prof. dr. Albert J. Feilzer, Decaan ACTA, Hoogleraar Algemene Tandheelkunde

18 juli 2018

Qui vient en ami arrive trop tard et part trop tôt, luidt de spreuk op de rouwkaart. Te laat komen, dat paste wel bij Bart Fledderus.

0 reacties
06 juli 2018

Het drinken van frisdrank en energiedrankjes is zo ingeburgerd, dat de drankjes tot gebitsproblemen bij jongeren leiden. Anna Dieleman, tandarts in Middelburg zette daarom samen met een middelbare school een programma op om jongeren bewust te maken van de gevaren van deze drankjes. Maar hoe bereik je die jongeren? “Als ik ze voorlichtingsfolders meegeef, vind ik die even later op de stoep terug.”

0 reacties
29 juni 2018

Hoera, de zomer is in zicht! Zon, zee, strand: vakantie! Maar ook tijdens hun vakantie krijgen mensen kiespijn. Hoe gaat dat in praktijken in een populaire vakantiebestemming? Dymphne Joosten nam begin dit jaar een praktijk op Texel over.

0 reacties
29 juni 2018

Hoera, de zomer is in zicht! Zon, zee, strand: vakantie! Maar ook tijdens hun vakantie krijgen mensen kiespijn. Hoe gaat dat in praktijken in een populaire vakantiebestemming? Wouter Vriesman werkt onder meer in het Portugese Albufeira, waar veel jongeren vakantie vieren.

0 reacties
28 juni 2018

Een patiënt dient een klacht in omdat hij nooit een behandelplan heeft gezien. Ook zou de tandarts een behandeling hebben gedaan waarom hij niet heeft gevraagd en waarvoor onterecht kosten zijn gedeclareerd. Het Regionaal Tuchtcollege verklaart de klacht ongegrond, het Centraal Tuchtcollege heeft andere overwegingen.

28 juni 2018

Een lange reis naar een eenzaam oord, een zeiltocht rond de wereld of een expeditie in de woestijn. Wie bang is voor gebitsproblemen, stopt een noodkit voor tandzorg in zijn koffer. Maar wat kun je ermee en welke zou een tandarts zijn patiënten moeten aanraden? Het NT onderzocht samen met een groepje tandartsen uit het Friese Drachten vier van die noodkits.

0 reacties

Partnernieuws

Highlights - 8e editie van het Nobel Biocare Najaarssymposium

Vrijdag 9 november 2018
In de nieuwe Cinemec van Utrecht!

Met als sprekers o.a. Dr. Wadhwani, Mw. Edith Groenendijk & Dr. Wouter Kalk.
 

Ontdek de nieuwe PureSet Trays

De gloednieuwe roestvrijstalen PureSet Trays zijn ontworpen voor maximale hygiëne door geautomatiseerde reiniging. Georganiseerd om u tijd te besparen, is de intuïtieve lay-out met gemakkelijk identificeerbare componenten ontworpen om de chirurgische workflow weer te geven. In essentie bieden PureSet Trays gemak, snelheid en hygiëne - alles-in-één.

Ontdek de nieuwe PureSet Trays

De gloednieuwe roestvrijstalen PureSet Trays zijn ontworpen voor maximale hygiëne door geautomatiseerde reiniging. Georganiseerd om u tijd te besparen, is de intuïtieve lay-out met gemakkelijk identificeerbare componenten ontworpen om de chirurgische workflow weer te geven. In essentie bieden PureSet Trays gemak, snelheid en hygiëne - alles-in-één.

Highlights - 8e editie van het Nobel Biocare Najaarssymposium

Vrijdag 9 november 2018
In de nieuwe Cinemec van Utrecht!

Met als sprekers o.a. Dr. Wadhwani, Mw. Edith Groenendijk & Dr. Wouter Kalk.

Bureau Kalker Congres Chirurgie

Zeven sprekers brengen uw kennis over kleine chirurgische ingrepen in de algemene praktijk weer helemaal up-to-date op vrijdag 9 november 2018 in het RAI Congrescentrum in Amsterdam. 

Mis niets met de NT app

Met de NT-app leest u onze digitale uitgaven direct op uw tablet en smartphone. In de app is ook een digitaal archief - vanaf 2013 - beschikbaar.

Daarnaast blijft u gemakkelijk op de hoogte van het laatste nieuws.

Download via de Appstore of Playstore.

Covertandarts Astrid Stijger over paardencoaching

 

 

Over het NT - Nederlands tandartsenblad

Het blad en de digitale middelen van het Nederlands tandartsenblad (NT) worden uitgegeven door de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT). De redactie is verantwoordelijk voor de inhoud die wordt gemaakt op basis van journalistieke principes. De redactie legt via de communicatieadviesraad verantwoording af aan de Algemene Vergadering van de KNMT. Het NT publiceert ook kopij waarin niet het officiële bestuursstandpunt van de KNMT wordt weergegeven. 

Tip de redactie

Heeft u een tip voor een verhaal of interessante onderwerpen?

Mail ons op nt@knmt.nl

Contact

Nederlands Tandartsenblad

Postbus 4141
3502 HC Utrecht
www.knmt.nl/nt

Bezoekadres

Orteliuslaan 750

3528 BB Utrecht

T. (030) 607 62 51

F. (030) 607 63 01

E. nt@knmt.nl

Rubriek Uitgelezen

De rubriek uitgelezen biedt een selectie van interessante artikelen, boeken of andere uitgaven over de tandheelkunde in het Nederlands Tandartsenblad.

Onderwerpen uit het juni nummer van 2018:

 

Ernstige cariës en kindermishandeling

Het artikel ‘Severe caries are a clue for child neglect, a case report’ beschrijft een casus van een vierjarige jongen met ernstige cariës. Er wordt een link gelegd met kindermishandeling en verwaarlozing, dat een sterk negatief effect heeft op het welzijn van kinderen, niet alleen tijdens de kinderjaren, maar ook later in het leven. Daarom is vroegsignalering belangrijk.

Smitt, H.S. e.a., Journal of Medical Case Reports, 2018, editie 12

 

Kinderen en antibiotica

Er zijn aanwijzingen van misbruik van antibiotica bij de tandheelkundige behandeling van kinderen. Het  artikel ‘Antibiotic Prescribing for Oro-Facial Infections in the Paediatric Outpatient’ behandelt een systematisch literatuuronderzoek naar de indicaties voor antibioticagebruik en de antibioticumregimes bij kinderen met orofaciale infecties.

Dar-Odeh, N. e.a., Antibiotics (Basel), 2018, editie 2

 

Implantaat-abutment verbindingen

Er zijn meerdere implantaat-abutment verbindingen ontwikkeld om mechanisch en biologisch falen –zoals het losraken van schroef, abutment of botverlies - te verminderen. In het artikel ‘Implant-abutment connections on single crowns, a systematic review’ worden verschillende van dit soort verbindingen en hun voor- of nadelen beschreven. 

Ceruso, F.M. e.a., Oral Implantology (Rome), 2017, editie 4

 

Diabetes en mondzorg

Het artikel ‘Oral health knowledge, attitudes and care practices of people with diabetes, a systematic review’ brengt het huidige bewijsmateriaal over de kennis, attitudes en gedrag van mensen met diabetes in relatie tot hun mondzorg, samen. Mensen met ongecontroleerde diabetes lopen meer risico op verschillende mondgezondheidsproblemen, vooral op parodontaal gebied.

Poudel, P. e.a., BMC Public Health, 2018, editie 18

 

Implantaatvervanging

Heeft een implantaat dat een andere implantaat vervangt hetzelfde overlevingspercentage als een eerste geplaatste implantaat? In het artikel ‘A systematic review and meta-analysis of the survival rate of implants placed in previously failed sites’ wordt dit in kaart gebracht. Hierbij is gebruik gemaakt van artikelen die tot februari 2018 over dit onderwerp zijn gepubliceerd.

Gomes, G.H. e.a., Brazilian Oral Research, 2018, editie 1