Filters

Drummen – door Bert van der Louw

Het was 14 april 2006, Goede Vrijdag. Ik had die dag dienst en zou ‘s avonds in mijn wachtkamer oefenen met mijn band Djoez. Ons eerste optreden, bij de tennisclub. Tien jaar lang heb ik mensen gemarteld met mijn drumkunsten die het niveau van cariës 1 niet overschreden.

Om half zeven kwam fotograaf Maarten Corbijn binnen – wij kennen elkaar uit Strijen – om in opdracht van mijn zus een actiefoto te maken daar ik op 16 mei 50 jaar zou worden. Nadat we twee nummers hadden gespeeld, kwam de eerste patiënt binnen. Een man uit Ulft die natuurlijk vreemd opkeek. Need your love so bad was ook zeer van toepassing.
Na Simply the best, je moet iemand wel vertrouwen inboezemen, nam ik hem mee naar de spreekkamer. Fotograaf Maarten mocht van hem mee om ook daar foto’s te maken. Hij bleek een kies te hebben die gebroken was en waar maar een remedie voor was: hij mos druut.

Na de verdoving keerden we terug om weer wat nummers te gaan spelen. Tijdens het spelen lag Maarten voor mij om prachtige foto’s te maken. Het gehele tafereel plus mijn drumwerk zorgden ervoor dat na drie nummers, waaronder Sweet kies of mine, de verdoving wel was ingetrokken. In de tussentijd was er een nieuwe patiënt binnengekomen die heel goed bleek te kunnen drummen. Dat kwam natuurlijk prachtig uit. En met Get Back van de Beatles mocht de patiënt weer naar de behandelkamer waar de kies er gelukkig voor hem vrij snel uit ging.

Na dit alles vrijwillig te hebben ondergaan hoefde hij natuurlijk niet te betalen. Een paar dagen later kwam ik een vriend uit Ulft tegen die tegenover de patiënt bleek te wonen. De patiënt had het een onvergetelijke ervaring gevonden en daar was ik het helemaal mee eens.

Stemknop niet zichtbaar? Breng hier je stem uit

Naar alle genomineerden

Tags NT/Dentz