Filters

Spoedgeval – door Jaap Boehmer

Het is november, twee uur zaterdagnacht. Mijn slaap wordt verstoord door het geluid van de deurbel.

Een paar dronken studenten uit Utrecht bellen mij wakker en vragen om hulp voor hun toegetakelde vriend. Zij waren met z’n achten als lid van dispuut Gelria ‘stappen’ in het uitgaansgebied in Arnhem; de Korenmarkt. Kroeg in, kroeg uit, bier drinkend, soms al zingend. Een verstoorde kroegbezoeker vocht met een van hen en sloeg hem op zijn ‘bek’. Resultaat: een aantal losse frontelementen. “Wij kennen uw naam uit Utrecht, kunt u ons helpen?”

Praktijk aan huis, dus ik trok mijn kamerjas aan en spoedde mij naar beneden. Toen ik de voordeur opende, kwam mij een sterke bierlucht tegemoet, gevolgd door zes halfdronken studenten. Een van hen had een bebloed gezicht en hield een zakdoek voor de mond. Ik deed het licht in de praktijk aan en zette hem in de behandelstoel, zijn medestudenten er omheen. Ik nog steeds in kamerjas. Het bovenfront tussen de cuspidaten stond behoorlijk los.

Na het geven van anesthesie waarbij zijn medestudenten, dronkenlappen, mij aanmoedigden hun vriend flink aan te pakken, heb ik met composiet alle frontelementen aan elkaar verbonden en zo gespalkt. Dankbaar zijn ze toen omstreeks drie uur weer vertrokken. Misschien weer naar de korenmarkt, om nog wat bier te drinken. Met een verdoofde bovenkaak is dat wel een avontuur!
Toen ik de deur achter de laatste student wilde dichtdoen vroeg hij: “Wat zijn wij u schuldig?”
Ik antwoordde: “Een fles jenever, om weer in slaap te komen.”

Veertien dagen later belde deze student weer aan en overhandigde mij de gevraagde fles.
Verrast heb ik die aangepakt en hem bedankt. Het ging goed met zijn dispuutgenoot, zei hij.
Die studenten toch!

Stemknop niet zichtbaar? Breng hier je stem uit

Naar alle genomineerden

Tags NT/Dentz