Filters

Verjaardag – door Dien Gambon

Woensdag, een mooie dag om als kind jarig te zijn. Eerst naar school en dan schommelen, zwaaien, wippen en draaien in een speeltuin. Ashley wipt wild op een wipkip heen en weer, maar dan even niet opgelet en … Knal! Met haar voortanden tegen de kop van de wipkip. Drama, huilen, pijn, paniek en ook nog een stuk van de voortand. ‘Zoeken’, zegt een van de ouders. Een heel gezoek in het zand, maar uiteindelijk wordt een stukje tand gevonden. Mee in een plastic zakje en met spoed naar de kindertandarts.

In de tandartsstoel weet de die Ashley snel te kalmeren. Eerst maar eens de opgedroogde tranen wegvegen, ‘Lang zal ze leven’ zingen en een troostknuffelbeestje uit de cadeautjesmand uitzoeken. De rust keert weer. Heel voorzichtig wordt in de mond gekeken. Ja, inderdaad een forse kroonfractuur zonder pulpa-expositie bij een blijvende incisief. De foto toont verder geen bijzonderheden. Dan eens kijken of het stukje er nog aangeplakt kan worden. Dat is nog niet zo gemakkelijk. Het wordt een heel gepuzzel. Het stukje blijkt niet te passen. Verwarring, missen er dan stukjes? Nee! We komen tot de conclusie dat de wipkip een eerder slachtoffer moet hebben gemaakt…

Dan maar een mooie hoekopbouw van composiet. Onder het zingen van liedjes wordt het element gerestaureerd. In de spiegel wordt het resultaat goedgekeurd, een voorzichtige lach breekt door. Tot slot blaast de kindertandarts een paarse handschoen op en maakt daar een mooie kip van met twee vrolijke ogen, de duim als snavel en de vingers als hanenkam. Opgelucht en blij gaan moeder en Ashley naar huis. Daar wacht de taart!

Stemknop niet zichtbaar? Breng hier je stem uit

Naar alle genomineerden

Tags NT/Dentz