Filters

Opfriscursus toezichthoudend medewerker stralingsbescherming tandheelkunde (basis)

 

Data & locaties

Woensdag 29 mei 2019 - 19.15 t/m 22.15 uur - Papendal Arnhem - Meld u hier aan
Donderdag 20 juni 2019 - 19.15 t/m 22.15 uur - Van der Valk Rotterdam-Nieuwerkerk - VOL*

* Mail uw gegevens naar academy@knmt.nl (of bel 030 60 76 370) om op de wachtlijst geplaatst te worden.

Vanaf 18.30 uur staat er broodbuffet klaar. U kunt zich hiervoor kosteloos aanmelden op het inschrijfformulier.

Inhoud

Met het nieuwe Besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming en de daarop aansluitende herziene KNMT-richtlijn tandheelkundige radiologie zijn er enkele duidelijke veranderingen binnen de tandheelkundige praktijk. Middels deze opfriscursus van 1 avond brengen we u de recente ontwikkelingen bij en werken we aan een verdere bewustwording van een veilige en verantwoorde omgang met straling.

Iedere tandarts dient door scholing aantoonbaar te voldoen aan de Eindtermen Toezichthoudend medewerker stralingsbescherming tandheelkunde (basis) om bevoegd te zijn röntgenfoto’s (intra-oraal, röntgen schedelprofielfoto en panorama-opnamen) te indiceren of te maken. Op grond van wetgeving is een tandarts alleen bevoegd om röntgenstraling toe te passen, wanneer zij/hij een diploma van bovengenoemde opleiding (of gelijkwaardig) heeft behaald. Dit diploma  is een apart diploma naast het tandartsdiploma, dat pas sinds de negentiger jaren deel uitmaakt van de studie.

De afgelopen jaren hebben velen de radiologiecursus 5 A/M (nu TMS tandheelkunde basisniveau geheten) gevolgd of hebben het vereiste diploma stralingshygiëne via de studie tandheelkunde behaald.

Daarnaast bent u nu volgens de nieuwe richtlijn verplicht om uw kennis over de tandheelkundige radiologie door middel van scholing op peil te houden: minimaal 4 nascholingsuren per 5 jaar voor TMS-tandheelkunde, basisniveau en minimaal 8 nascholingsuren per 5 jaar voor TMS-tandheelkunde, ConebeamCT.

Heeft u meer dan 5 jaar geleden uw tandartsdiploma of diploma stralingshygiëne 5 A/M gehaald dan raden wij u dus aan -naar aanleiding van de hierboven omschreven eis- om een opfriscursus te volgen.

Om u de mogelijkheid te geven tot het op peil houden van uw kennis zijn wij een samenwerking aangegaan met een van de zes instanties die in Nederland erkend zijn om het diploma Toezichthoudend medewerker stralingsbescherming af te geven, namelijk NRG te Petten (NH). NRG is een internationaal opererende nucleaire dienstverlener. In Nederland is NRG de autoriteit op het gebied van integrale stralingsbescherming. De onderneming werkt voor en met partners in de gezondheidszorg, de industrie, wetenschap en overheden. Zij zullen de opfriscursus voor ons verzorgen.

Met het volgen van de cursus heeft u 3 nascholingsuren behaald voor wat betreft uw verplichting om uw kennis over de tandheelkundige radiologie op peil te houden en bent u weer helemaal up-to-date op het gebied van stralingshygiëne, de eerder genoemde eindtermen stralingshygiëne en de wetswijziging. Daartoe krijgt u een certificaat uitgereikt. U heeft hiermee 3 van de 4 nascholingsuren voltooid. Om u ook in de gelegenheid te stellen het 4e benodigde nascholingsuur te behalen krijgt u van ons een link naar een kennistest. Deze kunt u thuis maken en na invullen van de test krijgt u een certificaat voor 1 nascholingsuur waarmee u dan in totaal 4 nascholingsuren heeft gedaan. 

Op dit moment is de invulling voor de kennistest nog volop in ontwikkeling. Zodra deze beschikbaar is ontvangt u een bericht per email met daarin de link naar de test. Deze link ontvangt u enkel wanneer u succesvol aan de Opfriscursus Stralingsbescherming 2018, 2019 hebt deelgenomen. 

Vragen?

De KNMT Academy organiseert deze cursus in samenwerking met regio Holland Noord. 
Bij inhoudelijke vragen over deze cursus kunt u contact opnemen met Erik van Groen: 
06 - 50 29 03 01 / academy-hn@knmt.nl 

Vragen over data, locaties en planning kunt u stellen aan de KNMT Academy:
academy@knmt.nl of 030 - 60 763 70

Cursusleider     

De cursus wordt gegeven door Michel Koster namens NRG.

Eerst als röntgenlaborant, vervolgens als junior stralingsdeskundige en uiteindelijk als fulltime stralingsdeskundige van het UMC Utrecht weet Michel Koster als geen ander hoe het is om op een veilige en verantwoorde manier met straling te werken en welke verplichtingen daar aan verbonden zijn. Na eerder al stralings­deskundigheids­niveau 4A te hebben behaald, behaalde Michel in 2002 zijn stralingsdeskundigheidsniveau 3 en in 2017 de opleiding tot algemeen coördinerend deskundige in de stralingsbescherming (voorheen niveau 2).

Als stralingsdeskundige van het UMC Utrecht hield hij toezicht op het naleven van de kernenergiewet en het veilig omgaan met straling, interne vergunningen, was verantwoordelijk voor het beheer en de afvoer van het radioactief afval, maakte risicoanalyses en gaf voorlichting en instructie over stralingshygiëne in de praktijk aan beroepsgroepen van bedrijfsbrandweer tot cardioloog. In 2013 heeft hij de overstap gemaakt naar NRG, waar hij als trainer/consultant aan de slag is gegaan en hij les geeft op de verschillende stralingsdeskundigheidsopleidingen die NRG aanbiedt. Daarnaast houdt hij zich bezig met het ontwikkelen van e-learning ter ondersteuning van deze opleidingen. 

Kosten

KNMT-leden € 130,-
Niet KNMT-leden € 325,-

Deze cursus is inclusief een dictaat, certificaat en is 3 KRT-punten waard. 

Tags tandartsen

Beroep

Tandarts