Hoe word je tandarts in Nederland

Om tandarts te worden volg je de universitaire opleiding Tandheelkunde. De duur van de opleiding is 6 jaar: 3 jaar bachelor en 3 jaar master. Na inschrijving in het BIG-register is de afgestudeerde officieel tandarts.

Waar kun je Tandheelkunde studeren?

De opleiding Tandheelkunde is bij 3 universiteiten in Nederland te volgen:

Vooropleidingseisen

Voor toelating tot de opleiding Tandheelkunde moet je beschikken over een VWO diploma met profiel Natuur& Techniek + biologie of profiel Natuur & Gezondheid met Natuurkunde.

Met een VWO diploma van voor 2010 of andere diploma's word je niet zonder meer toegelaten. Raadpleeg hiervoor de website van de universiteit van je keuze.

Toelating

Tandheelkunde heeft al jaren een numerus fixus en dat betekent loting voor toelating. Alle faculteiten Tandheelkunde kennen daarnaast 'decentrale toelating'. Hiermee kunnen kandidaten anders dan middels de loting via de Informatiebeheergroep toegelaten worden. De regeling is bedoeld voor gegadigden die aantoonbaar blijk hebben gegeven een zware opleiding aan te kunnen en die speciaal gemotiveerd zijn voor de tandheelkunde. Elke universiteit heeft hiervoor zijn eigen beleid en procedure.

Buitenlands diploma

Voor tandartsen met een buitenlands diploma gelden speciale regels.

Kijk voor meer informatie hierover op de site van het BIG-register