facebook

Vaccin tegen het coronavirus

Een vaccinatie zorgt ervoor dat de kans dat je COVID-19 (of: corona) krijgt fors afneemt. De kans dat je in het ziekenhuis belandt of aan een infectie overlijdt, wordt nóg veel kleiner. Op deze pagina zetten we informatie over de coronavaccinatie op een rij.

Laatste update: 12 oktober 2021

De KNMT vindt dat wie goede en veilige zorg aan patiënten wil verlenen voor vaccinatie zou moeten kiezen. Iedereen heeft er profijt van als zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren, aangezien vaccinatie bijdraagt aan het indammen van de verspreiding van het  virus. De KNMT is daarnaast, net als andere beroepsverenigingen in de zorg, van mening dat het wel of niet vaccineren een vrijwillige keuze is van de mondzorgverlener zelf en volgt daarmee de landelijke richtlijnen van de overheid.

Regel je vaccinatie

Kijk hier hoe je een afspraak kunt maken om een coronavaccinatie te krijgen. Je kunt op veel plekken trouwens ook een vaccinatie krijgen zonder afspraak.

Janssen-prik voor alle 18-plussers die dat willen

Wie via de reguliere weg een afspraak maakt voor een coronavaccin kan niet zelf een vaccin kiezen. Maar, 18-plussers die dat willen kunnen een afspraak maken voor vaccinatie met het Janssen-vaccin. Ze moeten daarvoor een speciaal telefoonnummer bellen, tel. 0800-1295. Van een Janssen-vaccin is er maar eentje nodig om volledig beschermd te zijn, wat bijvoorbeeld prettig kan zijn voor mensen met prikangst. Het vaccin wordt niet aanbevolen voor zwangere vrouwen.

Feiten en fabels over het coronavaccin

Watch Hoe gevaarlijk is het coronavaccin? on YouTube.

In de video's over corona van de Universiteit van Nederland krijg je antwoord op vragen als:

  • Waarom zou je het coronavaccin nemen als je gezond bent?
  • Hoe werken vaccinaties?
  • Kun je onvruchtbaar worden van een vaccinatie?

Ook van harte aanbevolen: de corona-uitlegvideo's van NOS op 3

Webinars over COVID19-vaccins voor zorgprofessionals

  1. Webinar over COVID-19-vaccins terugkijken. Deze nascholing van het ministerie van VWS, RIVM, NHG en LHV is speciaal gericht op iedereen die in de zorg werkt. 
  2. Vaccinatiewebinar KNMG terugkijken. Dit webinar bestaat uit drie blokken, waar deskundigen uitleg gaven over de medisch-inhoudelijke vragen rondom vaccins, over de vaccinatiestrategie en uitvoering, en handvatten gaven voor de praktijk.

Meer informatie over coronavaccinatie

coronavirus