facebook

9 stappen voor goede mondzorg aan ouderen

Profile picture for user h.scholten@knmt.nl
Hans
Scholten
2 minuten
Logo houd de oudere mond gezond
Wilt u met uw mondzorgpraktijk de dienstverlening aan ouderen verbeteren? Zodat u beter kunt inspelen op deze sterk groeiende groep patiënten? De KNMT zet 9 handige stappen, tips en hulpmiddelen voor u op een rijtje. Hoe meer punten u in de loop van de tijd afvinkt, hoe toegankelijker u voor uw oudere patiënt bent.
  1. Stuur afspraak-herinneringen in een goed leesbaar lettertype en kies een behoorlijke lettergrootte. Dat voorkomt misverstanden en kostbare extra communicatie tussen praktijk en patiënt.
  2. Leg bij het maken van de afspraak vast als een patiënt extra tijd vraagt; dat voorkomt onnodige stress op het moment zelf.
  3. Sommige kwetsbare oudere kunnen aanspraak maken op vergoeding vanuit de basisverzekering via het U10-tarief voor moeilijk behandelbare patiënten.
  4. In korte tijd uw praktijk ‘senior proof’ maken? Bekijk de 6 stappen om uw praktijk op ouderen in te richten. En controleer uzelf vervolgens met de Checklist met tips (pdf).
  5. Snel leren over wat u kunt doen bij specifieke mondzorgproblemen bij ouderen? Bestudeer het speciale IQual-materiaal.
  6. Vraag familie of zorgverleners de oudere te helpen herinneren regelmatig op controle te komen; noteer zelf de gegevens van een contactpersoon van de oudere patiënt.
  7. Uw hele team klaarmaken voor de grijze golf? Volg in een of meerdere dagdelen een training Team op sterkte
  8. Ezelsbruggetje: als uw praktijk rolstoeltoegankelijk is, is deze ook voor kwetsbare ouderen toegankelijk.
  9. Houd met het plannen van afspraken rekening met de afhankelijkheid van de patiënt van vervoer door taxi of mantelzorg.

Meer tips?
Kijk voor uitgebreide informatie over mondzorg aan (kwetsbare) ouderen in de speciale Praktijkwijzer (pdf).

 

ouderen

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen