Bent u al beschermd tegen ransomware?

02 maart 2017
Veiligheid

De KNMT krijgt opnieuw meldingen van leden die het slachtoffer zijn geworden van ransomware. Criminele organisaties stelen daarmee röntgenfoto’s en patiëntendossiers en vragen vervolgens losgeld voor het vrijgeven ervan. Heeft u al maatregelen genomen?

Het gijzelen van patiëntenbestanden gebeurt doordat iemand in de praktijk op een verkeerde link klikt. Daardoor worden veelal afbeeldingen en documenten gegijzeld door deze te versleutelen; ze zijn daardoor niet meer te openen. Vervolgens vraagt de inbreker om losgeld van 1 of meerdere bitcoins. Wie dat betaalt, krijgt een wachtwoord om de bestanden te ontsleutelen.

De Nederlandse politie en de KNMT hebben de afgelopen periode meerdere meldingen ontvangen van gijzeling bij tandartsen. Om gijzeling via ransomware te voorkomen adviseert de politie om dagelijks of wekelijks (afhankelijk van de grootte van de praktijk) een back-up te maken van de belangrijke bestanden (of van het complete systeem) en deze te bewaren op een losse externe harde schijf die alleen wordt verbonden met het netwerk op het moment dat er een back-up wordt gemaakt. Op dat moment is de kans op een besmetting via malware of ransomware, met de huidige kennis van zaken, tot een aanvaardbaar niveau gereduceerd. Daarnaast kunt u preventief anti-malware programma's installeren, zoals Malwarebytes.com.

Op het moment dat er een systeem is besmet met ransomware kan de computer of het netwerk terug worden gezet naar fabrieksinstellingen. De tandarts heeft dan in ieder geval de waardevolle röntgen- en klantenbestanden nog in zijn bezit. Uiteraard zijn er nog veel meer andere mogelijkheden om je bestanden, computer of netwerk te beschermen maar dit is relatief de makkelijkste en goedkoopste oplossing met betrekking tot ransomware.

Heeft u te maken met ransomware? Dan is er sprake van een datalek dat u verplicht bent te melden. En bezoek dan ook de informatie van de Nederlandse politie over ransomware of www.nomoreransom.org. Op deze website van de politie en antivirusbedrijven vindt u tips en advies. Ook staan er regelmatig sleutels om versleutelde berichten vrij te kunnen krijgen.

Meer weten over ICT en privacy? Kijk op www.knmt.nl/privacy

Naar het Meldpunt datalekken van de Autoriteit Persoonsgegevens

Lees ook in de Volkskrant: Ziekenhuizen, burgers en overheid vaak 'verontrustend' slecht beveiligd tegen digitale aanvallen  

0 reacties op Bent u al beschermd tegen ransomware?