facebook

Breken intra-orale scanners binnen enkele jaren door?

Profile picture for user Karel Gosselink
Karel
Gosselink
2 minuten
Primescan 2
De doorbraak van de intra-orale scanner lijkt dichterbij te komen. Uit analyse van Allied Market Research blijkt dat de markt voor intra-orale scanners wereldwijd in 2023 verdubbeld zal zijn ten opzichte van 2016. Geschat wordt dat zo’n 15 procent van de Nederlandse tandartsen momenteel een intra-orale scanner gebruikt, aldus het NT van maart.

Scanners worden sneller en nauwkeuriger

Volgens het marktonderzoeksbureau besloeg de markt van intra-orale scanners  in 2016 zo’n  273 miljoen dollar. De verwachting is dat dit gestegen zal zijn tot 557 miljoen dollar in 2023, zo valt te lezen in het NT-artikel Intra-orale scanners, grote doorbraak binnen enkele jaren. Deze toename hangt mede samen met nieuwe ontwikkelingen waardoor scanners ten opzichte van de eerste exemplaren - zo’n tien jaar geleden - veel sneller en nauwkeuriger zijn geworden. Op de IDS in Keulen deze maand werden zelfs scanners gepresenteerd waarmee binnen één minuut een 3D-opname van het hele gebit gemaakt kan worden.

Stem op de poll

Geef uw mening: 'Een bewakingscamera in de praktijk is voor mij vanzelfsprekend.'

Besparing van gips en alginaat

Naast dat scanners sneller en nauwkeuriger worden, bieden ze nog meer voordelen voor de tandartspraktijk. Zo hebben scans minder opslagruimte nodig dan traditionele gipsafdrukken en besparen ze gips en alginaat. Verder wordt het contact met het tandtechnisch lab makkelijker omdat scans online verstuurd kunnen worden. Verder biedt het regelmatig maken van een scan de mogelijkheid voor de tandarts om de patiënt te monitoren in de loop der tijd.

Nederlandse studenten leren scannen

Inmiddels leren studenten tandheelkunde op de drie Nederlandse universiteiten te werken met de intra-orale scanner en worden ze zo voorbereid op de toekomstige tandartspraktijk, waarin deze scanner misschien wel een vast onderdeel van de unit gaat worden.

scanners

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen