facebook

De drie leden van de Raad van Toezicht: wie is Marion Gout – Van Sinderen?

Profile picture for user Evert Berkel
Evert
Berkel
3 minuten
Gout van sinderen
Sinds juni 2017 heeft de KNMT een Raad van Toezicht, bestaande uit drie leden. Wat doen deze toezichthouders, hoe hebben ze hun eerste jaar bij de KNMT ervaren en bovenal: wie zijn ze? Maak kennis met voorzitter Marion Gout – Van Sinderen.

Waar kennen we u van?

“Ik heb veel verschillende functies bekleed, onder andere bij een aantal ministeries. Maar over het algemeen kennen de mensen mij als president-directeur van ProRail. Ik heb die functie van 2011 tot en met halverwege 2014 vervuld.”

Hoe kwam u bij de KNMT terecht?

“Ik werd gevraagd te solliciteren. Het kwam goed uit, want ik net was begonnen aan een nieuwe uitdagende baan als algemeen directeur van Medisch Specialisten Noord West en ik vind het leuk om uitvoering te combineren met toezicht. Als directeur heb ik ook een Raad van Toezicht, iets waar ik zelf op heb aangedrongen. Het houdt de zaak goed in evenwicht: toezichthouders stellen soms vragen die je zelf over het hoofd ziet.”

Wat is uw toegevoegde waarde voor de Raad van Toezicht?

“Bij de medisch specialisten spelen zaken op hetzelfde niveau als in de mondzorg. Een concreet voorbeeld is taakherschikking, voor tandartsen natuurlijk een belangrijk onderwerp. Diezelfde taakherschikking zien we ook bij oogartsen en optometristen, dat zijn exact dezelfde discussies. Dan ben ik van toegevoegde waarde omdat ik dingen in breder perspectief kan plaatsen.”

Wat is uw taak binnen de Raad van Toezicht?

“Ik ben voorzitter, een taak die mij goed ligt en waar ik veel ervaring in heb. Ik vind het belangrijk dat iedereen de gelegenheid heeft om zijn of haar inbreng te geven. Het moet niet zo zijn dat na afloop van een vergadering het gesprek pas op de gang echt begint. De insteek van de Raad van Toezicht is alleen maar positief. We zijn belangeloos, neutraal en onafhankelijk: we hebben geen ander doel dan dat het goed gaat met de KNMT.”

Wat zijn volgens u de belangrijkste uitdagingen voor de KNMT?

“Dat is om de leden te bieden waarvoor ze lid zijn geworden. Je wordt lid met bepaalde verwachtingen en die moet je als organisatie waarmaken. De KNMT moet een goede belangenbehartiger zijn van de leden, in het politieke speelveld met alle stakeholders waar van alles verandert.”

Hoe brengt u uw vrije tijd graag door?

“Ik ga graag met mijn man naar popconcerten. Hij is een echte popfanaat. Ik ben bovendien bestuursvoorzitter van Cultuurpodium Boerderij in Zoetermeer, veel van die concerten vinden daar plaats. Een band die we heel goed vinden is Within Temptation. Daar gaan we binnenkort naar toe en dan gaat onze dochter ook mee. Daarnaast ben ik sinds maart raadslid van D66 in Wassenaar, al is dat deels natuurlijk ook werk. Toch stop ik daar ook veel vrije tijd in. Onlangs bijvoorbeeld op de Dag van de Democratie, dan ga ik de straat op om te praten met buurtgenoten.”

Hoe staat het met uw eigen ervaringen in de mondzorg?

“Ik heb prima contact met mijn tandarts, daar zit ik al jaren bij. Hij was tot mijn teleurstelling alleen geen KNMT-lid, dus daar moet ik nog wat lobbywerk verrichten. Ik heb een keurig gebit, heb vroeger wel gaatjes gehad maar die zijn gerestaureerd. Mijn moeder van negentig heeft nog volledig haar eigen gebit, dat is toch geweldig?”

‘Wat vind u het leukste dat u als voorzitter van de Raad van Toezicht hebt meegemaakt?’

“Dat was het moment dat de nieuwe statuten en reglementen werden aangenomen, tijdens de laatste Algemene Vergadering vorig jaar. Hoewel het een korte vergadering was, was het een mooie eindsprint waarbij ik het gevoel had dat er goede regie werd gevoerd. Het gaf de bevestiging dat luisteren naar de leden echt helpt, hoe cliché dat misschien ook klinkt.”

Curriculum vitae Marion Gout –  Van Sinderen (64)

  • Woonplaats: Wassenaar
  • Opleiding: Algemene Economie aan Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR)
  • Werk: Algemeen directeur Medisch Specialisten Noord West, toezichthouder en commissaris op verschillende plekken
  • Hobby’s: muziek

Tekst: Laura Jansen // Beeld: Menno Wittebrood

Raad van Toezicht

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen