facebook

De duizend dagen van mka-chirurg Hossein Ghaeminia

Profile picture for user Evert Berkel
Evert
Berkel
3 minuten
1000dagen
Sinds duizend dagen werkt Hossein Ghaeminia als mka-chirurg, nu in het Arnhemse Rijnstate Ziekenhuis. Werk dat hij met veel passie doet.

Altijd al mka-chirurg willen worden?

“Nee, ik had sinds de derde klas van de middelbare school de droom om tandarts te worden. Pas tijdens de coschappen van tandheelkunde kwam ik in aanraking met kaakchirurgie en ging ik me daarin interesseren. Ik heb toen een keuzeonderdeel in die richting gedaan en sindsdien wist ik dat ik mka-chirurg wilde worden. Ik vond daarin de uitdaging die ik zocht. Na tandheelkunde heb ik nog vier jaar geneeskunde gedaan. Ondertussen ben ik, met heel veel plezier, twee dagen per week als waarnemend tandarts blijven werken. Ik voel me rijk dat ik twee studietijden heb mogen beleven.”

 Wat spreekt u zo aan in dat vak?

“Vooral de chirurgische behandelingen. Het werken in een ziekenhuis is heel interessant, vanwege het multidisciplinaire werken en het opleiden van tandartsen en kaakchirurgen. Ik heb me verder gespecialiseerd in hoofd-halsoncologie, een deel van de zorg dat voor de patiënt en de omgeving heel heftig kan zijn. Het is ook het deel waarmee je een belangrijke bijdrage kunt leveren in het redden van een leven. Je staat soms voor keuzes waarbij het negatief kan aflopen voor de patiënt. Dat maakt het zwaar, maar desondanks vind ik het leuk en uitdagend om met dit deel van de zorg bezig te zijn.”

Is het werk zoals verwacht?

“Ja en nee. Ik ben blij dat ik dit pad heb gekozen. Er zit veel variatie in de werkzaamheden en ik zie patiënten van diverse leeftijdsgroepen en met verschillende problemen. Wat me opviel in het hele traject van mka-chirurg worden, is dat je als student tandheelkunde soms opkijkt tegen het maken van je allereerste vulling. Als dat goed gaat, zie je weer een andere uitdaging. In mijn opleiding tot mka-chirurg dacht ik: kan ik dat wel, kleine vaten hechten onder een microscoop? Maar als je basis goed is, de tandheelkunde, bestaat de rest eigenlijk uit het leren van trucjes en technieken.”

Wat is leuk en minder leuk?

“Leuk vind ik bijvoorbeeld het verwijderen van uitzaaiingen in de hals- en poortwachtersklieren. Ook osteotomieën doe ik graag. Je helpt een patiënt zowel functioneel als esthetisch. Er zijn eigenlijk geen dingen die ik minder leuk vind, hooguit wat administratie, maar als je dat goed plant, valt het mee.”

Kun je werk en privé te combineren?

“Redelijk. Met een goede planning kom je heel ver! Naast mijn werk in het ziekenhuis doe ik er nog wat dingen naast. Ik heb promotieonderzoek gedaan naar verstandskiezen en geef daar ook voordrachten over. Daar is uit voortgekomen dat ik voorzitter ben van de werkgroep Derde molaar, we werken nu aan de richtlijn daarover. Wanneer mag je een verstandskies verwijderen en wanneer niet? Dat is de kern van de richtlijn. Er zal altijd discussie zijn op dat gebied, maar ik denk dat we met de richtlijn een goede basis leggen. Het voelt als een plicht om dat erbij te doen, en dat bedoel ik positief. Het zou zonde zijn als de implementatie achterwege blijft na zo’n mooi onderzoek. Ik heb een prachtig gezin, met twee kinderen van drie en een jaar. Nu de richtlijn bijna klaar is, kan ik gelukkig steeds meer tijd aan hen besteden.”

En de toekomst?

“Die zie ik heel positief met genoeg kansen en uitdagingen. Ik heb het erg naar mijn zin in het Rijnstate Ziekenhuis. De maatschap bestaat uit zes mka-chirurgen en daarmee vormen we een heel leuk team. We geven elkaar de ruimte voor ontwikkeling. Ik denk dat je in dit vak nooit uitgeleerd bent. En als die gedachte ooit bij me opkomt, moet ik mezelf toch even achter m’n oren krabben.”

Blij met uw werk?

“Zeker. De uitdaging die ik zocht, heb ik in dit werk gevonden. Ik heb veel geïnvesteerd om dit beroep te kunnen uitoefenen en daar geniet ik nu van.”

Curriculum vitae Hossein Ghaeminia  

  • Studie: mka-chirurg bij Rijnstate Ziekenhuis Arnhem
  • Nevenactiviteiten: voorzitter van de werkgroep Derde molaar en spreker op congressen over dat onderwerp

Tekst: Laura Jansen // Beeld: Rob ter Bekke
In deze rubriek portretteert het NT tandartsen die circa 1.000 dagen geleden een belangrijke stap hebben gezet. Deed u dat ook? En wilt u uw ervaringen delen? Neem dan contact op via nt@knmt.nl.

kaakchirurgen
kaakchirurgie
MKA-chirurgen

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen