facebook

Dennis Binda: ‘Niet van je hobby je werk maken’

Profile picture for user Evert Berkel
Evert
Berkel
2 minuten
Binda
Dennis Binda heeft een praktijk in Rotterdam. Hij houdt ervan om eigen baas te zijn, het solistische aspect van het beroep tandarts vindt hij wel bij zichzelf passen. Natuurfotografie is zijn grote hobby.

Altijd al tandarts willen worden?

“Nee, dat kwam pas aan het einde van de middelbare school. Ik vond het medische wel interessant, maar in een ziekenhuis werken zag ik niet zitten en dierenarts trok me ook niet. Tandarts is een solistisch beroep waarvan ik dacht dat het goed bij me zou passen. Dat heeft goed uitgepakt.”

Wat is leuk aan uw werk?

“Ik vind het fijn eigen baas te zijn. Daarnaast kun je dit werk niet doen als je het niet leuk vindt met mensen om te gaan. Ik ken collega’s die heel technisch kunnen werken, maar afknappen op het contact met patiënten. Ik werk in Rotterdam, waar allerlei soorten mensen binnenlopen. Die diversiteit maakt het leuk.”

En minder leuk?

“Protheses maken is niet mijn ding. Op de opleiding heb ik geleerd dat het niet erg is als je iets niet leuk vindt: zorg er dan voor dat er iemand is die dat voor je doet. Implanteren besteed ik ook uit.”

Is er meer dan werk?

“Ik ben natuurfotograaf. Een hobby die ongeveer ontstond toen ik met tandheelkunde in Utrecht begon. Hij kost best veel tijd, omdat je ervoor op pad moet. Nederland is een leuk land, maar ik houd van exotische dieren. Toen ik begon met werken en een gezin kreeg, kwam de fotografie op een laag pitje te staan. In 2006 heb ik het weer opgepakt met een reis naar Botswana. Ik heb wat van mijn foto’s in de praktijk hangen. Een ijsbreker: het is direct een onderwerp om over te kletsen. Of ik ooit heb overwogen van fotografie mijn werk te maken? Nee. Met tandheelkunde verdien ik een goede boterham, dat is met natuurfotografie veel moeilijker. En je moet niet van je hobby je werk maken, dan moet je weer een nieuwe hobby vinden.”

Waarom KNMT-lid?

“Samen sta je sterker. En het is voor starters handig dat er een organisatie is die ze bij de hand neemt en nuttige informatie verstrekt. Toen ik in 1987 afstudeerde, was er hier weinig werk voor tandartsen. Veel jaargenoten gingen naar Duitsland; ik belde – als allereerste – de waarneemlijn die de KNMT net had opgestart. Ik nam de eerste jaren waar, terwijl anderen thuis zaten te duimendraaien.”

Hoe staat het met het eigen gebit?

“Dat is stabiel en sterk. Iets wat ik als geschenk zie en niet als verdienste.”

En de toekomst?

“Ik ben nog wel even aan het werk, heb dat altijd met veel lol gedaan en dat doe ik nog steeds. Natuurlijk, er komen steeds meer wetten en regels op ons af. Maar daar moet je niet over klagen. Als dat de tijdsgeest is, moet je erin meegaan of uit het vak stappen.”

Benieuwd naar de foto’s van Dennis Binda? Kijk op wildlifepics.nl.

Tekst: Laura Jansen // Beeld: Rob ter Bekke

Coverinterview (NT)

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen