facebook

Einde aan verwarring orthodontist en beugelende tandarts

Profile picture for user Hans Scholten
Hans
Scholten
1 minuut
Orthodontie
Tandartsen die zich extra hebben verdiept in beugelbehandelingen gaan zich ‘tandarts voor orthodontie’ noemen. Andere aanduidingen, die regelmatig voor patiënten verwarring met orthodontisten veroorzaken, gaan tot het verleden behoren. Dat hebben de beroepsverenigingen ANT en KNMT, de Nederlandse Vereniging van Orthodontisten (NVvO) en de Orthodontische Vereniging van Algemeen Practici (OVAP) met elkaar afgesproken.

Orthodontie wordt in Nederland beoefend door zowel tandartsen als orthodontisten. Die laatsten zijn specialisten die na hun opleiding tot tandarts een in Nederland erkende specialistenopleiding hebben gevolgd. Voor patiënten blijkt het echter regelmatig niet duidelijk of zij met een tandarts of met een specialist te maken hebben als zij een beugelbehandeling ondergaan.

Dat is ongewenst, vinden zowel de tandartsen als de orthodontisten. Zij hebben nu afspraken gemaakt om duidelijkheid te geven aan de patiënt over de status van de behandelaar en elke verwarring over titelgebruik te voorkomen. Tandartsen die beugelbehandelingen uitvoeren gaan zich daarom voortaan als ‘tandarts voor orthodontie’ aanduiden. Titels als orthodontoloog, beugelspecialist, orthodontisch specialist, tandarts-orthodontist gaan daarmee tot het verleden behoren.

ANT, KNMT en NVvO hopen daarnaast met de OVAP nog tot overeenstemming te komen over betere regels voor de naamgeving van praktijken en helder gebruik van buitenlandse titels en graden. Ook op die vlakken mag immers geen onduidelijkheid voor de patiënt bestaan.

De intercollegiale afspraken worden de komende periode geïmplementeerd binnen de beroepsgroep. Daarnaast worden ze gedeeld met de Inspectie voor de Gezondheidszorg, de Nederlandse Zorgautoriteit, Patientenfederatie Nederland en de Consumentenbond.

orthodontie
titelmisbruik

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen