facebook

Erik Schut: tandartsen doen er goed aan informatie met verzekeraars te delen

Profile picture for user Evert Berkel
Evert
Berkel
2 minuten
Schut
Tandartsen kunnen zelf beïnvloeden hoe strikt zorgverzekeraars zich met de mondzorg bemoeien. Dat stelt Erik Schut, hoogleraar Economie van de Gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

“Hoe verder zorgverzekeraars op afstand staan, hoe meer bureaucratie tandartsen over zich heen krijgen”, zegt de Rotterdamse hoogleraar. “De beroepsgroep zal ervoor moeten zorgen dat zorgverzekeraars over voldoende informatie beschikken om te kunnen beoordelen of er goed wordt gehandeld.”

 Een systeem van peer reviews, oftewel collegiale toetsing, waarvan de informatie met verzekeraars wordt gedeeld, is volgens Schut een goed voorbeeld van hoe dat zou kunnen. “Het mooiste zou natuurlijk zijn wanneer tandartsen en verzekeraars elkaar weten te vinden: de verzekeraar organiseert een effectieve peer review, trekt daar een bedrag voor uit en in ruil daarvoor houden tandartsen elkaar scherp.”

Dus als de beroepsgroep het anders wil, zegt de Rotterdamse hoogleraar: “Laat collega’s meekijken en beoordelen, en deel de resultaten met zorgverzekeraars opdat die kunnen beoordelen of er zorgvuldig en doelmatig wordt gewerkt. Want je zult verantwoording aan die verzekeraar moeten afleggen, linksom of rechtsom.”

Schut zegt in het artikel ook dat er op termijn een einde komt aan het huidige financieringssysteem in de mondzorg. Hij voorziet een mixsysteem, vergelijkbaar met wat de huisartsen hebben. “Die hebben een inschrijftarief, maar worden ook betaald voor verrichtingen. Zo is er sprake van een redelijke honorering voor de zorgverlener. Bovendien dempt het de prikkels voor onderbehandeling, wat bij een abonnementssysteem zou kunnen voorkomen, en overbehandeling, bij een verrichtingensysteem. Zorgeconomen zien een mix veelal als beste systeem om zorg betaalbaar te houden bij een adequaat honorarium, in combinatie met het stimuleren van preventie.”

Erik Schut doet zijn uitspraken in de mei-editie van het NT, in de serie De mondzorg in 2030. Daarin nodigt het NT ‘visionairs’ uit hun persoonlijke visie te geven op de toekomst van de mondzorg, in relatie tot het onderwerp waarop zij deskundig zijn. Lees het hele artikel met Erik Schut hier.

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen