facebook

Europese Antibioticadag: bewust voorschrijven belangrijk

Profile picture for user Karel Gosselink
Karel
Gosselink
2 minuten
Abdag19
Op Europese Antibioticadag  - maandag 18 november - vraagt het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) aandacht voor antibioticagebruik en -resistentie in de Europese Unie. De eerstelijnszorg – waartoe ook de tandarts behoort  – wordt opgeroepen zich bewust te zijn van de risico’s van het voorschrijven van antibiotica.

Mondzorgverleners schrijven met name antibiotica voor

In Nederland  schrijven mondzorgverleners met name antibiotica voor, blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK). Van de miljoen keer dat tandartsen, mka-chirurgen en orthodontisten medicijnen voorschrijven, gaat het in 425.000 gevallen om antibiotica. Ruim een kwart miljoen hiervan zijn recepten voor het penicilline-antibioticum amoxicilline.

Antibiotica is geen pijnstiller, bewust voorschrijven is belangrijk

In hoeverre het terecht is dat een tandarts antibiotica wel of niet voorschrijft is niet zomaar aan te geven. Om tandartsen  te helpen bij het deskundig en verantwoord voorschrijven ontwikkelt het Kennisinstituut Mondzorg (KIMO) momenteel een antibiotica-richtlijn. Naar verwachting is deze in het voorjaar van 2021 gereed. Ellemieke Hin is als voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Endodontologie (NVvE) betrokken bij deze richtlijn. “Bewust antibiotica voorschrijven is belangrijk. Antibiotica is geen pijnstiller”, aldus Hin.

IGJ ziet toe op antibioticagebruik in de mondzorg

Enkele maanden geleden toetste de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bij drie mondzorgaanbieders in Zuid Limburg in hoeverre deze voldoende bijdroegen aan het voorkomen van antibioticaresistentie en verspreiding van resistente micro-organismen. Twee van de drie mondzorgaanbieders bleken te voldoen.  De genoemde IGJ-bezoeken vallen onder het zogenoemde Toezichtsbezoek Infectiepreventie en  Regionale Zorgnetwerken Antibioticaresistentie (TIRZA).

World Antibiotic Awareness Week van 18 tot 24 november

De Europese Antibioticadag wordt jaarlijks in november gehouden. Het is de opmaat voor de World Antibiotic Awareness Week 2019 van de World Health Organization (WHO), die van 18 tot 24 november 2019 loopt. 

Antibioticaresistentie komt ook aan bod in IQual themabijeenkomst

Het voorkomen van antibioticaresistentie en de verspreiding van resistente micro-organismen komt eveneens aan bod in de IQual-themabijeenkomsten over patiëntveiligheid die momenteel in het land worden gehouden. Hiervoor kunt u zich nog aanmelden.

 

antibiotica
IQual

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen