facebook

Experiment borende mondhygiënist schaadt patiëntenzorg

Profile picture for user Hans Scholten
Hans
Scholten
3 minuten
Behandeling patient 2
Het besluit van minister Bruins voor Medische Zorg om mondhygiënisten buiten de tandarts om gaatjes te laten boren is buitengewoon onverstandig en schadelijk voor de zorg aan de patiënt. Dat stelt KNMT-voorzitter Wolter Brands. Hij roept alle leden op om de komende tijd in actie te komen om de Tweede Kamer ertoe te bewegen de minister alsnog op andere gedachten te brengen.

Plan minister stimuleert solistisch werken mondhygiënist

De minister maakte vandaag definitief bekend een 5-jarig experiment aan te gaan waarbij mondhygiënisten zonder tussenkomst van een tandarts in een eigen praktijk kleine gaatjes mogen boren, röntgenfoto’s mogen maken en verdoving mogen toedienen. Brands noemt dit onbegrijpelijk. “Het is de klok terugdraaien. Overal in de zorg wordt ingezet op samenwerking terwijl de minister met deze plannen juist stimuleert dat zorgverleners in de mondzorg los van elkaar gaan werken. Dat maakt de zorg voor de patiënt inefficiënt, onoverzichtelijk en brengt bovendien risico’s met zich mee. Een solistisch werkende mondhygiënist kan niet de juiste zorg leveren op het moment dat een op het oog ‘eenvoudig’ gaatje dieper blijkt te zijn dan gedacht. Ook kan de mondhygiënist geen spoedbehandeling verlenen bij pijn of complicaties. Dat is beslist niet waar je als patiënt op zit te wachten.”

Mondzorg is teamwork vanuit verschillende expertises

Brands: “Mondzorg is teamwork, zoals dat voor de hele zorg geldt. Mondhygiënisten maken daar onlosmakelijk deel van uit en dat moet wat ons betreft vooral zo blijven. De mondhygiënist is namelijk broodnodig als het gaat om voorlichting over mondverzorging, preventie en de behandeling van tandvleesproblemen. Zoals de tandarts binnen het team degene is die de diagnose stelt, het zorgplan maakt en inhoudelijk de regie heeft over de behandeling. Juist door die goede samenwerking slagen we er in te voorkomen dat er überhaupt geboord moet worden.”

Bezwaren van universiteiten, zorgverzekeraars, mondhygiënisten zelf en de patiënt

De tandartsen staan niet alleen in hun bezwaren tegen de plannen van de minister. Ook de universitaire opleidingen (die zowel tandartsen als mondhygiënisten opleiden), de zorgverzekeraars én veel mondhygiënisten zelf hebben bedenkingen bij de plannen van Bruins. Uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland blijkt daarnaast dat ook de patiënt er niet op zit te wachten en wil dat de tandarts boort. “Wij begrijpen dan ook niet waarom de minister dit plan doorzet, wetend dat het de zorg niet beter maakt en er weinig draagvlak voor is,” aldus Brands.

Actie: KNMT roept tandartsen op te laten zien dat mondzorg teamwork is

Afbeelding verwijderd.De komende tijd is de laatste kans nog iets te doen tegen de plannen van de minister. Dat kan als de Tweede Kamer alsnog in actie komt en eist dat het beoogde experiment van tafel gaat.

De KNMT roept daarom alle tandartsen en hun teams op uit te dragen dat mondzorg teamwork is en dat de overheid die teams niet uit elkaar moet spelen.

Die boodschap uitdragen kan met behulp van het campagnepakket dat de KNMT heeft verstuurd aan alle bij de vereniging aangesloten praktijken:

  • Hang de poster op in de praktijk.
  • Draag de buttons.
  • Stuur een foto van uw team met de buttons.

Stuur ons uw teamfoto

Bekijk de poster Mondzorg = Teamwork (pdf)

Bestel (extra) posters of buttons

Lees het volledige KNMT-standpunt over taakherschikking

taakherschikking

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen