facebook

Help in 'Stoptober' rokende patiënt van verslaving af

Profile picture for user Anita Zijlstra
Anita
Zijlstra
2 minuten
Stoptober
Meer dan 50.000 rokers gaan volgende maand tijdens Stoptober (weer) proberen van hun verslaving af te komen. En de tandarts kan ze daarbij helpen.

8 van de 10 rokers willen stoppen

Een op de vijf volwassen Nederlanders rookt. En meer dan 80 procent wil van die tabaksverslaving af. Roken vergroot de kans op verschillende gezondheidsklachten en ziekten en is schadelijk voor de mondgezondheid. Zo leidt het tot ernstige tandvleesontstekingen, het verlies van tanden en is het verantwoordelijk voor 75 procent van de gevallen van mond- en keelkanker.

Grootste uitdaging ooit

Maar zo gemakkelijk is het niet de sigaret voorgoed te doven. Om rokers een handje te helpen, is in 2014 Stoptober in het leven geroepen. Ook dit jaar worden tienduizenden mensen uitgedaagd om vanaf 1 oktober een maand lang niet te roken.

5 keer meer kans van slagen

Uit onderzoek blijkt  immers dat rokers die 28 dagen stoppen maar liefst 5 keer meer kans hebben om blijvend te stoppen, doordat ze hierna door de periode met de zwaarste ontwenningsverschijnselen heen zijn.

Deelnemers ondersteunen elkaar

Deelnemers die zich aanmelden via www.stoptober.nl krijgen iedere dag via een speciale app tips en adviezen; ook kunnen zij via social media ervaringen uitwisselen en elkaar een hart onder de riem steken. 

Mondzorgverlener speelt belangijke rol

Als mondzorgverlener kun je een rol spelen door je rokende patiënt te wijzen op Stoptober. Nu al krijgt een op de vijf rokers een stopadvies van hun tandarts, blijkt uit cijfers van de Nationale Drug Monitor.

Gezamenlijk initiatief

De landelijke actie is een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding, Longfonds, ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Trimbos-Instituut, GGD GHOR Nederland en Alliantie Nederland Rookvrij.

Ook de KNMT gaat voor een rookvrij Nederland

Ook de KNMT zet zich actief in voor een rookvrij Nederland. Naast haar partnerschap in de Alliantie Rookvrij Nederland biedt zij haar leden allerhande informatie aan om patiënten te helpen stoppen met roken. Zo zijn er informatiekits beschikbaar om patiënten in de wachtkamer te informeren over roken, maar ook een praktisch filmpje over het aangaan van een gesprek over tabaksverslaving.

Maak Stoptober tot een succes

Help je ook mee Stoptober tot een succes te maken? De afgelopen vijf jaar hebben meer dan 275.000 rokers met elkaar bewezen dat Stoptober werkt!

Roken en mondzorg

roken

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen