facebook

Herkennen van kindermishandeling en huiselijk geweld lastig en beladen

Profile picture for user Evert Berkel
Evert
Berkel
2 minuten
Mishandeling
Het al dan niet melden van kindermishandeling en huiselijk geweld is een lastig en beladen onderwerp. Want wanneer en hoe bespreek je je vermoedens met een patiënt of de ouder van een kind? En wanneer vraag je advies bij Veilig Thuis, of doe je zelfs een melding?

Afwegingskader toegevoegd

Om het nemen van die beslissing te vergemakkelijken, is aan de Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld onlangs een afwegingskader toegevoegd. Het toepassen van dat afwegingskader bij vermoedens van kindermishandeling of huiselijk geweld, wordt vanaf 1 januari 2019 verplicht.

Themaprogramma IQual

Om dat toepassen weer te vergemakkelijken, heeft IQual een themaprogramma ‘Kindermishandeling en Huiselijk Geweld' ontwikkeld. Daarin komt onder meer het gebruik van het toepassingskader aan bod. Andere onderwerpen zijn onder meer het herkennen van mishandeling, en dan meer specifiek tandheelkundige verwaarlozing, en het gesprek dat je als tandarts met de patiënt of diens ouders aangaat.

1 op de 50 ouderen mishandeld

Maar hoe groot is eigenlijk de noodzaak dat je als tandarts kennis hebt van kindermishandeling en huiselijk geweld? De cijfers wijzen uit dat in iedere schoolklas in Nederland minstens één kind zit dat slachtoffer is van mishandeling of verwaarlozing.

Van de ouderen heeft 1 op de 50 jaarlijks te maken met mishandeling. En zo’n 200.000 volwassenen krijgen ieder jaar te maken met huiselijk geweld.

Onderwerp komt heel dichtbij

Combineer dat met het gegeven dat tandartsen hun patiënten gemiddeld één tot twee maal per jaar zien, en je kunt concluderen dat het onderwerp zo wel heel dichtbij komt.

Want gezien de cijfers komt iedere tandarts wel een keer signalen van mishandeling en verwaarlozing tegen. Een situatie waarvan hij het ethisch niet kan maken om weg te kijken – en dat volgens de wet ook niet mag.

Voorbereiden met IQual

Het themaprogramma van IQual, dat regionaal wordt aangeboden, is een goed moment om je voor te bereiden op die situatie die iedere tandarts een keer gaat meemaken. De regionale avonden zijn gratis toegankelijk voor IQual-deelnemers.

IQual
meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen