facebook

IQual themabijeenkomsten over patiëntveiligheid

Profile picture for user Mariska de Beijer
Mariska
de
Beijer
2 minuten
Safety helmets
Dit najaar organiseert de KNMT voor haar IQual-leden 6 regionale themabijeenkomsten over patiëntveiligheid. Deze bijeenkomsten zijn de kick-offs van het nieuwe themaprogramma over dit onderwerp waarbij ook gewerkt wordt aan medicatieveiligheid en het analyseren van incidenten.

Incidenten: voorkomen is beter

Een ongeluk zit in een klein hoekje, daar weten de sprekers Ian Leistikow en Ralph So alles van. Allereerst vanuit hun eigen werkervaring als arts en anesthesist in het ziekenhuis, maar ook vanuit hun rol als IGJ-inspecteur en medisch manager kwaliteit en innovatie. Zij vertellen tijdens de themabijeenkomsten over hun eigen ervaringen met incidenten en wat het bespreken en analyseren van incidenten hun teams heeft opgeleverd.

Antibioticabeleid in de mondzorgpraktijk

Een belangrijk onderdeel van patiëntveiligheid is medicatieveiligheid. De artsen en apothekers van Verantwoord Medicijngebruik (IVM) vertellen tijdens de themabijeenkomsten hoe tandartsen een bijdrage kunnen leveren aan het voorkomen van antibioticaresistentie en verspreiding van resistente micro-organismen.

Studiepakket voor IQual-deelnemers

Na de themabijeenkomsten gaan IQual-deelnemers met hun groep aan slag met het studiepakket Patiëntveiligheid. Daarmee leren zij om een goede incidentenanalyse te maken en hoe zij dit kunnen bespreken met hun team.

Wat is IQual?

IQual is een door de KNMT gefaciliteerde, door de deelnemers zelf vrij in te vullen, intercollegiale vorm van leren. Samen met collega's uit de regio werken tandartsen aan vakinhoudelijke thema's en vernieuwde wet- en regelgeving. Maar ook intervisie en het aan elkaar spiegelen is een belangrijk onderdeel van IQual. De KNMT ondersteunt tandartsen met actuele studiepakketten, zoals het nieuwe thema Patiëntveiligheid. IQual is ook toegankelijk voor tandartsen die niet lid zijn van de KNMT.

Meer informatie over IQual

Aanmelden themabijeenkomst Patiëntveiligheid

antibiotica
IQual
medicatie
scholing
Veilig Incident Melden (VIM)

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen