facebook

KNMT: overheid moet BIG-register bekender maken bij publiek

Profile picture for user Karel Gosselink
Karel
Gosselink
2 minuten
Attention
De KNMT vindt dat de overheid de publieksvoorlichting over het BIG-register moet verbeteren. Dit heeft ze de minister Bruins van VWS onlangs laten weten in een recente consultatieronde.

Voorstel om BIG-nummer ook in wachtkamer te vermelden

Zorgverleners moeten patiënten informeren over hun BIG-nummer wanneer deze daarom vraagt. Ook moeten ze het BIG-nummer vermelden bij het gebruik van hun naam op hun website, onder beroepsmatige e-mailberichten én in de wachtruimte als daar hun naam is weergeven. Dat staat in een aangepast wijzigingsvoorstel van minister Bruno Bruins voor Medische Zorg, mede tot stand gekomen met het zorgveld, waaronder de KNMT.

KNMT reageert samen met andere beroepsorganisaties op voorstel

Tot 30 september konden veldpartijen via een internetconsultatie nog reageren op het voorstel. Hoewel de KNMT zich grotendeels kan vinden in de aangepaste regelgeving, heeft ze besloten toch nog een keer te reageren samen met andere beroepsorganisaties in de zorg, op initiatief van de KNMG. Zij hebben de minister laten weten een zo laag mogelijke regeldruk voor haar leden na te streven én daar past een verplichte vermelding van het BIG-nummer in de wachtruimte niet bij. Dit zorgt voor extra regeldruk, draagt niet bij aan (Ont)Regel de Zorg en gaat ten koste van tijd voor patiëntenzorg, aldus de KNMT.

Betere publieksvoorlichting over BIG-register gewenst

Verder is door de KNMT nogmaals benadrukt dat het ministerie van VWS de publieksvoorlichting over het BIG-register moet verbeteren. Door bredere bekendheid van dit register, zullen patiënten dit sneller en vaker raadplegen om te checken of een tandarts bevoegd is om zorg te verlenen.

Gestreefd wordt dat besluit per juli 2020 in werking treedt

Naar aanleiding van de reacties uit de consultatieronde, zal de minister een definitief besluit nemen over de vermelding van het BIG-nummer. Het streven is om het aangepaste besluit uiterlijk 1 januari 2020 te publiceren en op 1 juli 2020 in werking te laten treden.

Partijen willen samen oplossing zoeken voor voeren BIG-nummer

Vermelden BIG-nummer op brief en factuur van de baan

BIG-registratie
Wet BIG II

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen