facebook

Ook patiëntenfederatie plaatst vraagtekens bij taakherschikking

Profile picture for user Evert Berkel
Evert
Berkel
1 minuut
Taakherschikking
Net als de KNMT plaatst ook de Patiëntenfederatie Nederland grote vraagtekens bij het experiment taakherschikking. In een brief aan de Tweede Kamercommissie voor Volksgezondheid stelt directeur/bestuurder Dianda Veldman dat minister Bruno Bruins belangrijke stappen overslaat door nu al het experiment aan te kondigen.

Beperkte regionale proef

Volgens Veldman moet er eerst, met inbreng van patiënten, sprake zijn van richtlijnontwikkeling en transparantie over kwaliteit en kosten in de mondzorg. Vervolgens zou er beperkte regionale proef met taakherschikking moeten plaatsvinden in plaats van een grootschalige, landelijke experiment.

Eerst aan randvoorwaarden voldoen

Een kleinschalige proef biedt namelijk betere mogelijkheden om de randvoorwaarden goed te organiseren, te monitoren en waar nodig bij te sturen. Volgens de Patiëntenfederatie zou een experiment niet zou mogen starten voordat aan die randvoorwaarden is voldaan.

Welke professional is bevoegd?

De Patiëntenfederatie meent dat voor patiënten duidelijk moet zijn bij welk soort professional ze voor welke behandeling terecht kunnen en welke professional bevoegd is. Het is ook belangrijk dat patiënten heldere informatie hebben over de samenwerkingsafspraken, de kosten en kwaliteit van de mondzorg.

Kwaliteit definiëren

Ook moet de kwaliteit van mondzorg gedefinieerd en transparant gemaakt worden. Weliswaar is er een start gemaakt met het Kennisinstituut Mondzorg (KiMo), maar dat gaat de Patiëntenfederatie niet snel genoeg.

Benieuwd naar de brief? Lees hem hier.

taakherschikking
Nederlandse Patiëntenfederatie

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen