Robots doen ook intrede in de tandheelkunde

10 januari 2019

Net als in de rest van de zorg zal robotisering ook in de tandheelkunde een rol gaan spelen. Met name in China wordt het nodige aan onderzoek naar en ontwikkeling aan mondzorgrobots gedaan, blijkt uit een analyse van het Nederlands Tandartsenblad.

Prepareren en implanteren per robot

Een voorbeeld is de Yomi, die de implantoloog helpt om een implantaat op de exact vooraf ingestelde positie in de mond te plaatsen. Daarnaast zijn er proeven gedaan met robots die geheel zelfstandig een kroonpreparatie kunnen uitvoeren. Zo’n preparatie duurde gemiddeld 17 minuten en bleek zeer nauwkeurig te zijn uitgevoerd.

Zijn robots een bedreiging of aanvulling?

Volgens enkele Nederlandse robot-experts leent de tandheelkunde zich dus voor robotisering en zitten daar de nodige voordelen aan: zo zijn robots vaak heel nauwkeurig, werken ze sneller en hoeven ze geen jarenlange opleiding te volgen om aan de slag te kunnen. Maar in hoeverre gaan robots werkzaamheden van een tandarts overnemen. Of creëren ze juist meer tijd en ruimte in de tandartspraktijk. Kortom, zijn ze een bedreiging voor de tandarts of juist een aanvulling? Hoe ziet u dat?

Wilt u meer weten over robotisering in de tandheelkunde? In het NT van 25 januari kunt u hierover een artikel lezen.

Op Youtube zijn verschillende filmpjes te vinden over dit onderwerp, waaronder over de Yomi.

 

Total votes: 0
Lees meer over: robotisering

0 reacties op Robots doen ook intrede in de tandheelkunde